Mystisk smäll i skärgården

1 av 2 | Foto: Privat
Mats och Cathrine Hagander.
NYHETER

Den mystiska smällen i skärgården hördes på flera mils håll.

Varken polisen, Försvarsmakten eller SMHI kan ge några svar på gåtan.

– Det skakade till i hela huset, säger skärgårdsbon Mats Hagander, 55.

Cathrine och Mats Hagander satt hemma i soffan på Öbolandet i Trosa skärgård vid 20.30-tiden på lördagskvällen när tv-myset avbröts av den enorma mystiska smällen.

– Det skakade till i hela huset när det smällde här utanför. Så man undrade ju vad det var för något, för det var en väldigt konstig smäll, säger Mats Hagander.

Han berättar att han tog på sig ytterkläder och gick ut för att titta efter vad som pågick.

– Efter en stund hörde jag en stor båt som körde i väg väldigt fort. Den ökade farten och sedan försvann den.

Han säger att första känslan var att det var något som exploderade.

– Och sen när jag hörde båten fick jag för mig att det var en annan båt som exploderat och att Sjöräddningen på väg ut. Men eftersom smällen lät så konstigt är det svårt att säga vad det var.

”Var som en dov rullning”

Mats Hagander berättar att han aldrig hört något liknande ljud förut.

– Det var som en dov rullande sprängning som var lite längre än en vanlig smäll och huset vibrerade kanske någon sekund eller en och en halv.

Och han har ingen aning om vad det kan ha varit.

– Nej det vet jag inte. Det är ju mycket militär verksamhet här utanför emellanåt om det kunde ha varit något sådant. Men det läste jag ju nu att man har förnekat. En del tror att det var ett flygljudbang men det tror jag inte, för sånt ljud har jag också hört förut. Dessutom står ju huset på ett berg och det skakar inte av att det smäller i luften.

Smällen i Trosa skärgård hördes ända upp till södra Stockholms skärgård, uppger Anette Wilhemsson, vakthavande befäl på Sörmlandspolisen, vid 22.30-tiden på söndagen.

Har ni kunnat utreda vad det var för smäll?

– Nej, vi har ingen aning och Stockholmspolisen har också jobbat på sin kant i ärendet och de har också lagt ner sina spaningar. Stockholm har varit upp i luften över stället där det smällt men det gav inget heller, säger Anette Wilhemsson.

Förutom helikopterspaningar längs kusten var polisen under söndagen på plats för att prata med vittnen i Trosa - utan att lyckas lösa mysteriet.

– Men vi är tacksamma om någon kan lämna in tips så att vi kan lösa situationen och få slut på alla spekulationer, säger Wilhelmsson.

För vittnen som var ute på vattnet när smällen inträffade kändes inte tryckvågen i luften, utan i vattnet, skriver Södermanlands Nyheter, som först rapporterade om händelsen.

”Vi vet inget”

En privatperson som var ute och fiskade med några vänner i Trosa skärgård säger till tidningen:

– Plötsligt small det i skrovet. Alla kollade på varandra som: "Vad i helvete vad det där?!" Det var som att jag hade kört på något, så jag stannade och vände båten för att se om jag hade kört på något. Men det fanns inget i vattnet. Vi förstod ingenting, det kändes som att något exploderade under vattnet.

Enligt Södermanlands Nyheter har varken SMHI, seismologerna vid Uppsala universitet eller Försvarsmakten kunnat ge några förklaringar till den mystiska smällen i den svenska skärgården.

– Det kom rapporter under lördagskvällen, men smällen har inget med Försvarsmakten att göra, säger vakthavande informatör Dag Enander till tidningen.

Han fortsätter:

– Om det hade rört sig om militärflygplan, oavsett nationalitet, eller någon undervattenssprängning hade vi definitivt känt till det. Men vi vet inget.

Vet du något om smällen? Ring polisen: 114 14

ARTIKELN HANDLAR OM