Nya fynd visar att Mars kan ha flytande vatten

Mars.
NYHETER

För första gången någonsin tror forskare att man har bevis för att det finns flytande vatten på Mars, uppger The Washington Post.

Vattnet är salt och finns inte i stora mängder men ger forskarna nytt hopp om att hitta spår av liv på planeten.

Tidigare har man konstaterat att det finns fryst vatten på planeten Mars, men nu har forskare hittat bevis som tyder på att det också finns flytande vatten. I alla fall under vår-och vintermånaderna, skriver The Washington Post.

Forskarrapporten, som publicerades i går, visar att månbilen Curiosity har hittat tecken som tyder på att det brukar vara ett tunt laget av saltvatten på vissa delar av planeten.

Kan skapa saltvatten

Vattnet på mars beter sig dock olikt det på jorden. Det låga atmosfäriska trycket gör att det nästan beter sig som torris beter sig på jorden. Det vill säga att det går direkt från fast form till gas, utan att däremellan anta flytande form.

Men Curiosity hittade en särskild sorts salt, kallat perklorater, som kan absorbera vatten från atmosfären och göra det till en salthaltig vätska som attraherar vatten och därmed förenklat kan skapa saltvatten.

Hopp om att hitta liv

Mängden vatten tros dock vara väldigt liten, men trots det tror forskarna att det kan ge liv åt mikrobiologiska livsformer. Därmed har man nu fått nytt hopp om att hitta spår av liv på Mars.