Lovar slåss för försvunna flickor

1 av 3 | Foto: AP
Muhammadu Bukari.
NYHETER

Nigerias blivande president Muhammadu Buhari lovar på årsdagen av bortförandet av mer än 200 skolflickor i orten Chibok att försöka få hem dem från kidnapparna – extremiströrelsen Boko Haram.

– Vi vet inte om Chibokflickorna kan räddas. Det är okänt var de är. Även om jag vill kan jag inte lova att vi hittar dem, säger han i ett uttalande.

– Men jag lovar att min regering kommer att göra allt som står i vår makt för att få hem flickorna, fortsätter han och markerar att hans inställning skiljer sig från den avgående presidenten Goodluck Jonathan.

Tränats för krig

President Jonathan har kritiserats hårt för sin långsamma respons på kidnappningen av flickorna.

I den Amnestyrapport som presenterades på årsdagen konstateras att Boko Haram sedan inledningen av 2014 kidnappat mer än 2 000 kvinnor och flickor. I detta hisnande antal finns det flera som, enligt människorättsorganisationen, blivit utsatta för sexuella övergrepp. Många ska också ha tränats för att användas i krig.

”Sett flickorna”

På tisdagen rapporterade brittiska BBC att de hade talat med en kvinna som ska ha sett mer än 50 av Chibokflickorna i orten Gwoza i landets nordöstra delar för tre veckor sedan.

TT-Reuters