Kronras - riksbanken väntas sänka räntan

1 av 2 | Foto: TT
Stefan Ingves, Riksbankschef.
NYHETER

I dag presenterades konsumentprisindex för mars.

Inflationen är fortfarande för låg. Det fick kronan att rasa i värde.

Nu tror analytiker att reporäntan sänks ytterligare.

– Marknaden hade förväntat sig mer av Riksbanken, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

I dag släppte Statistiska centralbyrån konsumentprisindex för mars månad. Då fick vi för första gången se om den historiska minusräntan har haft effekt på den låga inflationen. Svaret? Ja, men inte tillräckligt mycket.

Valutamarknaden reagerade blixtsnabbt vilket ledde till att kronans värde föll. Nu tror analytikerna att Riksbanken kommer sänka styrräntan ytterligare.

– Man kan konstatera att Riksbanken inte är nöjd med uppgången. Vi tror att de kommer sänka reporäntan till - 0,5 procent, men sedan kommer de nog inte sänka den mer, säger han.

Mindre ökning än förväntat

Statistiska centralbyråns statistik visar att konsumentpriserna ökade med 0,1 procent mellan februari och mars. Enligt en Reutersenkät hade analytikerna förväntat sig en ökning med 0,3 procent.

– Marknaden förväntade sig att Riksbanken skulle göra mer. Dagens siffror gör att vi är ännu mer övertygade om att Riksbanken kommer att vidta ytterligare åtgärder, säger Torbjörn Isaksson.

”Normalt att priser stiger i mars”

Högre boendekostnader samt ökade priser på kläder, livsmedel och drycker påverkade inflationstakten uppåt medan lägre räntekostnader och drivmedelspriser påverkade den neråt. Priserna brukar alltid stiga i mars, efter säsongsbaserade reor, men i år steg de inte lika mycket som de brukar.

– Det är normalt för mars att priserna stiger, säger Torbjörn Isaksson.

”Riksbanken kommer göra mer”

Riksbanken är missnöjd med den låga inflationen, som visar den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna. Det var i februari som Stefan Ingves därför införde minusränta i förhoppningen att skynda på inflationen. Sedan dess har räntan sänkts ytterligare till - 0,25 procent.

Torbjörn Isaksson tror att Riksbanken nu kommer tvingas göra mer för att nå upp till inflationsmålet på 2 procent.

– Både jag och den finansiella marknaden tror att Riksbanken kommer göra mer. Det är inte bara räntan det handlar om. De kommer troligen även öka sina uppköp av statsobligationer, säger han.

Vad kommer det innebära för vanligt folk?

– En viktig grej för hushållen att bolåneräntorna kommer fortsätta att vara låga framöver, säger Torbjörn Isaksson.