Tre affärer utsatta i rånvåg i Stockholm

1 av 8
NYHETER

Tre affärer rånades under loppet av en timme i Stockholm på tisdagseftermiddagen.

Polisen misstänker att pistolrånen utfördes av samma gärningsmän – och beslut om så kallad särskild händelse har tagits.

– Vi är på tårna, säger Albin Näverberg på Stockholmspolisen.

Under tisdagskvällen kunde en person gripas, misstänkt för ett av rånen.

Beväpnade med skjutvapen och kniv tros de två gärningsmännen ha rånat tre mindre affärer.

Klockan 17.11 rånades en mindre butik på Gustavslundsvägen i Alvik.

– En man med pistolliknande föremål hotade den anställde. Förövaren beskrivs som en man som talade svenska utan brytning, 25-30 år gammal, ungefär 180-185 centimeter lång, med solglasögon, en mörk tröja med röda ränder på ärmarna och mörka mjukisbyxor, säger Albin Näverberg.

Försvann från platsen

Gärningsmannen fick med sig kontanter.

Klockan 18.00 var det dags igen. På Finn Malmgrens väg i Hammarbyhöjden rånades en mindre livsmedelesbutik av en beväpnad man med pistolliknande föremål och en man beväpnad med kniv.

– De försvann från platsen efter att ha tilltvingat sig kontanter och cigaretter. Här beskrivs förövarna som mörkt klädda och med mössa och solglasögon, säger Albin Näverberg.

Samma gärningsmän

Klockan 18.11 rånades en tredje affär, den här gången på Norra Örbyleden i Hökarängen. Polisen kallades till platsen efter att en person i personalen tryckte på ett överfallslarm.

– Det har handlat om två personer, också mörkt klädda och med solglasögon. En har hotat med pistol, säger Albin Näverberg.

Polisen misstänker att samma gärningsmän ligger bakom alla tre rånen.

Klockan 18.22 gick polisen upp i "särskild händelse" med anledning av rånvågen.

– Det gör att vi kan vara flera som arbetar med det här. Flera som kan söka uppgifter och arbeta med inre spaning, säger Albin Näverberg.

Gripit en person

Sent på tisdagskvällen, vid 23.20, fick polisens ledningscentral i Stockholm besked om att en person gripits, misstänkt för rånet i Hammarbyhöjden.

– Personen är misstänkt för det rånet och sedan har vi också hämtat in ytterligare en person till förhör, säger Albin Näverberg.

Under tisdagskvällen ville polisen inte gå ut med ytterligare information om den gripna personen, eller om hen är misstänkt också för de andra rånen.