Tre udda uppstickare vill slåss mot Clinon

1 av 7 | Foto: AP
Supremes riktiga namn är okänt för omvärlden.
NYHETER

Hillary Clinton är inte den enda demokraten som vill bli president.

Hennes utmanare är redan nu tre.

En konspirationsteoretiker, en performanceartist och en fotbollstränare.

Om det blir Hillary Clinton som blir demokraternas presidentkandidat återstår att se.

Att hon blir ensam om att söka presidentkandidaturen för partiet är osannolikt.

Just nu undersöker tre toppdemokrater – Lincoln Chafee, Martin O'Malley och Jim Webb – sina möjligheter att kandidera.

Men faktum är att det redan finns tre andra kandidater som har anmält sitt intresse till amerikanska valmyndigheten.

Performanceartist och anarkist

Vermin Supreme är performanceartisten som är mest känd för stöveln han bär på huvudet och sin vana att knyta massor med slipsar runt halsen.

Sedan 1988 har han kandiderat till presidentposten ett flertal gånger. Han har utnämnt sig själv till ”Det nya milleniets kejsare” och har startat partiet ”The free pony party”. De amerikaner som väljer att rösta på Supreme får en presidentkandidat som är anarkist, aktiv kärnvapenmotståndare och som vill avskaffa Nato.

2012 meddelade Supreme att han kandiderar till presidentposten för demokraternas räkning. Om han vinner valet blir han den första skäggiga presidenten på väldigt, väldigt länge. Den senaste var William Howard Taft som hade ämbetet mellan 1909-1913. Och då blir han även den första presidenten som har ett artistnamn, vad Vermin Supreme heter på riktigt är okänt för omvärlden.

Utöver att kandidera till presidentposten i tid och otid är Supreme medlem i Universal Life Church och har vigselrätt, skriver han på sin hemsida.

Konspirationsteoritiker

Jeff Boss uppgav redan för tre år sedan att han ställer upp i presidentvalet 2016.

Till vardags är han en konspirationsteoretiker som sysselsätter sig med att berätta sanningen om 11 september-attackerna, han är en så kallad ”truther”.

På sin kampanjsida hävdar Boss att det var den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA som låg bakom terrordåden.

Jeff Boss har tidigare kandiderat för demokraterna 2008 och 2012, men fick inte tillräckligt med röster någon av gångerna. Han har även kandiderat till senaten och kongressen, utan att lyckas.

Tränare i amerikansk fotboll

Den tredje mannen som aviserat sin kandidatur är Robby Wells. Enligt hemsidan har han i det närmaste växt upp i politiken.

Hans adoptivfar arbetade nära demokraten Jimmy Carter. När denne valdes till president 1976 inspirerades Wells att själv försöka bli president en dag.

Wells har tidigare varit tränare för ett amerikanskt fotbollslag på collegenivå. Han har examen i idrottsvetenskap och vuxenpedagogik.

Han har tidigare velat kandidera som ett fristående alternativ, men den 22 september 2013 meddelade Wells att han vill kandidera till presidentposten för Demokraterna.