Polisen backar efter varning om irländare

Foto: TT
Nu tar polisen tillbaka sitt ”luddiga” uttalande om takläggarnas nationalitet. Takläggaren på bilden har inget med artikeln att göra.
NYHETER

I ett Facebook-inlägg varnade Danderydspolisen för oseriösa irländare i takläggarbranschen.

Inlägget kritiserades starkt för att det pekade ut en nationalitet och har nu tagits bort, enligt P4 Stockholm.

– Vi tycker inte att det är okej att peka ut människor av en viss nationalitet, säger Varg Gyllander, presschef för polisen i Stockholm.

Den 10 april besökte Danderydspolisen en dam i Djursholm som hade anlitat oseriösa takläggare.

Efter besöket skrev närpolisbefälet Michael Kurtti vid Roslagspolisen ett inlägg på Facebook om händelsen. I inlägget pekas takläggarna ut som irländare och just det fick kritik från flera håll. Det var också därför inlägget togs bort från Polisen Danderyds Facebooksida. Innan det togs bort hade det delats över 10 000 gånger, enligt P4 Stockholm som skärmdumpat inlägget.

– Inlägget som låg ute var svepande och uttryckte kritik mot människor av en viss nationalitet och det var inte okej enligt oss, säger Varg Gyllander, presschef för polisen i Stockholm.

”Ville varna för engelsktalande personer”

Michael Kurtti tycker dock att det var relevant att skriva ut takläggarnas nationalitet, även om ordvalet var ”för luddigt”.

– Jag ville varna för just engelsktalande personer. Hade jag skrivit generellt om hantverkare så hade alla hantverkare känt sig utpekade. Jag har all respekt för att folk blir upprörda, man ska väga orden på guldvåg, säger han.

Inte första gången polisen varnar

Michael Kurtti menar att det är ett stort och återkommande problem att utländska hantverkare använder ohederliga metoder och lurar framför allt äldre människor. Han har sett vilket lidande det här har skapat hos offren.

Polisen har varnat för liknande kriminalitet i sina olika kanaler förr.

– Vi har tidigare kommenterat den här typen av kriminellt beteende och att det kommer internationella ligor från olika delar av världen. Men det handlar inte om att peka ut nationaliteter på människor. Det är en väldigt stor skillnad tycker jag, säger Varg Gyllander.

Uppmanade att varna ”allt och alla”

Det som blev mest kritiserat var inläggets avslutande meningar där Kurtti uppmanar människor att hjälpa till att varna för de oseriösa takläggarna:

"Hjälp till att varna allt och alla så de får svårt att få jobb. Vem vet, på sikt kanske de försvinner från Sverige när de inte får jobb."

”Luddigt ordval”

Det tolkades av vissa som att polisen hade en åsikt om att irländare skulle försvinna från Sverige. Polisen ska skriva personligt på Facebook men får inte förmedla åsikter utan bara fakta. Enligt Kurtti var syftet inte att förmedla en åsikt om en nationalitet.

– Ordvalet var för luddigt. Själva innehållet i sig är inget konstigt. De flesta med sunt förnuft förstår att jag inte hänger ut alla irländare. Jag menar bara de kriminella personerna, de vill jag inte ha i Sverige, säger Michael Kurtti.