”Mördade sin mormor – för 700 kronor”

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
Polisens tekniker jobbade vid både fyndplatsen och kvinnans bostad strax efter att kvinnan slogs ihjäl.
NYHETER

24-åringen gick ut för att röka tillsammans med sin mormor.

Men något hände.

Enligt åtalet misshandlade han henne, tvingade i väg henne längs en grusväg till en återvändsgränd, slog henne medvetslös, gick hem och hämtade en spade och återvände sedan för att slå ihjäl sin mormor.

Sedan stal han 700 kronor av henne.

Den 24-årige mannen har sedan flera år en missbruksproblematik. Han har stora skulder, men brukade få hjälp av mormodern som, förutom att hon stack till honom pengar då och då, även ibland betalade hans hyra.

Men nu, i slutet på november, hade han ingen bostad.

Därför fick han bo i en husvagn på den 66-åriga mormoderns och hennes makes gård utanför Avesta.

Exakt vad som hände den där kvällen och natten mellan den 27 och 28 november, vet polisen inte.

Men vid ettiden på natten gick mormodern ut för att röka enligt förundersökningen. Hon kom aldrig tillbaka in till sin make och vid halvtretiden på natten larmade han polisen och anmälde henne försvunnen.

– Vi vet målsägaren och den misstänkte haft kontakt under kvällen och varit ute och rökt tillsammans, säger åklagare Kristofer Magnusson.

Något hände. Det urartade.

– Antagligen har våldet börjat redan där, på gården. Sedan har målsäganden följt med den misstänkte en bit bort, säger åklagaren.

Hittade blodspår

Kring bostaden löper slingriga grusvägar, det är få som har grannar inpå knuten, och stora fält och skogsområden omger gårdarna.

Längs en av de oupplysta vägarna tror polisen att mormodern gick med sitt barnbarn.

– Vi vet inte om hon gick med frivilligt, eller om hon släpades eller knuffades.

Polisen har hittat blodspår längs vägen.

De kommer till en plats ungefär en kilometer bort, 13 minuters gångväg enligt de poliser som provgått sträckan.

– Där fortsätter våldet, säger åklagaren.

Enligt stämningsansökan har barnbarnet, den 24-årige mannen, där slagit mormodern i ansiktet och huvudet, sparkat henne i huvudet, vridit om hennes ben, sparkat och stampat på hennes bröstkorg eller på annat sätt utövat våld mot bröstkorgen.

Barnbarnet har därefter, enligt vad han själv sagt i förhören, lämnat den sönderslagna mormodern i vägkanten, promenerat hem, hämtat två stora spadar och återvänt till mormodern.

– Där har han utövat det slutgiltiga våldet med spaden.

”Rättspsykiatrisk undersökning”

Den 24-årige mannen medger i förhör händelseförloppet, men säger att han upplevde det som att "någon annan har styrt honom".

– Jag kommer yrka på att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, säger åklagaren.

Någon klar motivbild har inte den misstänkte redogjort för, men en av polisens teorier är att det handlade om ett bråk om pengar som urartat.

Efter att han dödat mormordern gick 24-åringen tillbaka till huset, stal hennes bankomatkort och åkte och tog ut 700 kronor från hennes konto.

När polisen larmats om att kvinnan försvunnit åkte de till gården. Där grep de både barnbarnet och mormoderns 65-årige make, misstänkta för människorov.

När den 66-åriga mormodern hittades död på förmiddagen dagen därpå ändrades rubriceringen till mord.

I tio dagar satt maken inlåst, misstänkt för att ha dödat sin hustru, innan han släpptes av åklagaren och avskrevs från utredningen.

Barnbarnet är flera gånger tidigare dömd för våldsbrott.

Han är nu åtalad, misstänkt för mord. Rättegången börjar på fredag.