Här mejar polisen ner misstänkt – med flit

NYHETER

Nu skakas USA av ännu ett fall av polisbrutalitet.

På polisens egna bilder ser man hur en polisbil tar sikte på en misstänkt till fots och mejar ner mannen.

– Det var rätt beslut, säger polischefen till CNN.

När Da Mario Valencia, 36, misstänktes för att ha stulit ett gevär tog två polisbilar upp jakten.

Polisen filmade händelsen med sina bilkameror och på filmen ser man hur den ena bilen plötsligt trampar ner gasen och styr tvärs över gatan mot den misstänkte – och kör på honom. Valencia flyger flera meter upp i luften av smällen och polisbilen fortsätter genom en mur.

”Uppenbart övervåld”

Valencia överlevde krocken och fördes till sjukhus med allvarliga skador. Han fängslades två dagar senare.

Händelsen, som inträffade i staden Marana utanför Tucson i februari, har rört upp starka känslor i USA, som redan skakas av flera uppmärksammade fall av polisvåld mot misstänkta ur minoritetsgrupper.

– Allt i videon verkar peka på uppenbart övervåld. Det är mirakulöst att min klient är inte död, säger Valencias advokat, Michelle Cohen Metzger, till CNN.

”Räddade hans liv”

Men Tucson-polisen försvarar ingripandet. Polisen som körde bilden stängdes först av, men är nu tillbaka i tjänst efter att en internutredning kommit fram till att han inte gjort något fel.

Enligt polisen hade Valencia fått flera uppmaningar att släppa geväret. Han misstänktes dessutom har varit på väg till en fabrik i området och polisen fruktade ett gisslandrama.

Polischefen Terry Rozema menar till och med att ingripandet kan ha räddat livet på Valencia.

– Vi kan antingen låta honom gå och se vad som händer, eller så kan vi eliminera alla hans chanser att skada någon direkt. Vi måste tänka på de oskyldiga, utan tvekan, säger han till CNN.