Tog selfies - riskerar nu fällas för inbrott

NYHETER

Den misstänkte tjuven tog flera ”selfies” med stöldgods i bakgrunden.

Vid en husrannsakan hemma hos mannen hittade polisen bilderna – och nu letar man efter prylarnas rättmätiga ägare.

– Bilderna är troligtvis tagna någon gång under hösten 2014 fram till mitten av mars i år, säger Erik Bylund, brottsplatstekniker på polisen i Västra Götaland.

Datorer, läsplattor, guld, kameror, klockor och kläder. Det är exempel ur den stora mängd stöldgods som polisen i Västra Götaland hittade hemma hos en misstänkt inbrottstjuv.

– Vi kom honom på spåren då han glömde sin mobiltelefon vid ett inbrott i Öxnered utanför Vänersborg som avbröts av familjen som bor i huset, säger Birgit Stelzer, kriminalinspektör på polisen i Trollhättan.

”Hundratusentals kronor”

Utifrån den kvarglömda luren kunde man spåra mannen, gripa honom och genomföra en husrannsakan i hans bostad där stöldgodset hittades.

– Det handlar om värden för hundratusentals kronor, säger Birgit Stelzer.

Polisens tekniker har kunnat binda godset till den misstänkta gärningsmannen genom flera bilder, så kallade ”selfies”, som han tagit.

På bilderna, som hittades på två beslagtagna datorer, poserar mannen med godset.

Polisen har genom granskning av bilderna samt genom dna-jämförelser kunnat koppla mannen till fem villainbrott i Västra Götaland. Brott som mannen just nu sitter häktad för.

– Med hjälp av dna kunde vi binda honom till två inbrott i Älvängen. Där hade han provat kläder, säger Birgit Stelzer.

Missvisande datum

Det finns emellertid fortfarande flera bilder på misstänkt stöldgods som polisen ännu inte har kunnat härleda till någon brottsanmälan.

Man utesluter därför inte att fler hushåll kan ha drabbats av inbrottstjuven.

– Bildernas datumstämplar är missvisande varför vi inte kan peka ut exakta datum. Vi misstänker att mannen har tagit bilderna samma dag han utfört brotten. Godset på varje bild behöver inte komma från en och samma person, det kan vara gods från flera inbrott samma dag, säger Erik Bylund, kriminaltekniker på polisen i Västra Götaland.

Behöver hjälp med id

I samband med publiceringen av bilderna på stöldgodset i Aftonbladet vill polisen skicka en uppmaning till allmänheten att i samband med anmälningar av stulet gods ge detaljerade beskrivningar av prylarna.

– Väldigt ofta påträffar vi gods som med stor sannolikhet är stulet men som vi inte hittar rätt ägare till. Det finns helt enkelt för många potentiella ägare till en stulen ”vit iphone” utan övrig angiven information. Detta bidrar i allra högsta grad till den låga uppklarningsprocenten vi så ofta får kritik för, säger Erik Bylund.

Känner du igen några av prylarna på bilderna ovan? Ring 114 14 och be operatören koppla dig till polisen i Trollhättan.

FAKTA

Gods som polisen söker ägare till

Apple ipad läsplatta med tjockt blått skalskydd

Kompaktkamera svart

Hörlurar med röd sladd

Jacka grön

Mobiltelefon HTC

Läsplatta vit Asus

Dator med klistermärken

Whiskey/rom-flaska med nät

Videokamera med fodral

(Se bilder ovan)