Smärtstillande påverkar känslolivet

Foto: Mikael Gustavsen
Flera av våra vanligaste läkemedel innehåller paracetamol.
NYHETER

Smärta och feber är tänkt att minska med hjälp av värktabletter som Alvedon eller Panodil.

Vad som också reduceras är känslolivet.

Bieffekten av paracetamol är att man blir avtrubbad, enligt ny amerikansk forskning.

I studien som gjorts vid Ohio State University har forskare låtit 82 deltagare antingen ta antingen 1 000 milligram paracetamol, motsvarande två värktabletter, eller placebo. En timme senare fick personerna titta på 40 olika fotografier på barn, såväl negativa sådana som gråtande eller svältande till desto mera positiva som barn som leker med kattungar.

Deltagarna fick därefter gradera bilderna i hur positiva eller negativa de ansågs vara. Resultatet visar att de som använt paracetamol visar mindre känslor, såväl positiva som negativa.

Även leverskador

– Det här visar att användandet av paracetamol har större konsekvenser än vad tidigare ansetts, säger författaren till studien, Geoffrey Durso vid Ohio State University.

Sedan tidigare är det känt att paracetamol kan ge biverkningar som skador på lever och njurar samt framkalla allergier.

Forskarna påpekar att skillnaden inte är extremt stor men man planerar att göra en uppföljande studie för att se om det finns liknande effekter vid användande av till exempel ibuprofen.

Rättellse: Tidigare nämndes Ipren som ett exempel på ett läkemedel som innehåller paracetamol. Det här fel. Ipren innehåller ibuprofen och omfattas alltså inte av studien.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM