Sonia förlorade parkeringstillstånd efter tv-programmet

1 av 2 | Foto: Tina Stafrén
NYHETER

Sonia Elvstål, 34, fick sitt parkeringstillstånd för rörelsehindrade indraget efter att hon varit med i SVT:s program ”Mot alla odds”.

– Det är kanske svårt att förstå att jag ena dagen kan skutta och vara glad och nästa inte ens kan gå, säger hon.

Nu har en Facebook-kampanj startat för att hon ska få tillbaka parkeringstillståndet.

En motorcykelolycka för flera år sedan gjorde att Sonia Elvstål, 34, i Orrviken utanför Östersund, förlorade sitt vänsterben. Hon har numera en protes och klarar sig bra. Den största delen av tiden i alla fall.

Nu när det börjar bli varmare ute är det nämligen lätt att få skavsår av protesen och hon behöver använda rullstol i stället.

– Jag kan inte sköta mig själv på samma sätt, säger hon.

Häromdagen blev det påtagligt när hon inte kunde uträtta ett enkelt ärende utan hjälp. Hon kunde inte gå till butiken och hon kunde inte få ut sin rullstol ur bilen eftersom hon inte får parkera i de bredare handikapprutorna.

Drogs in efter tv-programmet

Tidigare hade Sonia Elvstål parkeringstillstånd för rörelsehindrade som gjorde att hon kunde parkera närmare platser hon skulle besöka. Antalet steg minskade och hon kunde också få ut sin rullstol ur bilen.

– Jag hade det i fyra år innan det blev indraget av Östersunds kommun, säger hon.

Hon fick avslaget för ett och ett halvt år sedan, i samma veva som hon var med i SVT:s program ”Mot alla odds”.

– Jag fick avslaget efter att programmet hade visats, konstaterar hon.

I programmet tog sig Sonia Elvstål tillsammans med nio andra personer med olika typer av funktionsnedsättningar tvärsöver Sydamerika.

– De säger att de följt handläggarens linje och de beviljar inte handikappstillstånd om man kan gå 100 meter med hjälpmedel. Och det kan jag ju. Men det är konstigt att man drar in det när jag har haft det förut.

Påverkade vardagen

När tillståndet drogs in tvingades hon dra ner på sina arbetstider med 50 procent eftersom hon inte kunde utföra samma arbetsuppgifter som tidigare, berättar hon.

– Jag var van med ett visst antal steg per dag och när jag var tvungen att parkera längre bort blev det så många fler. Det gjorde att jag inte klarade av att handla och städa sedan i stället.

Hon överklagade därmed beslutet till både transportstyrelsen och länsstyrelsen men fick avslag även där.

– Att ha svårigheter att ta sig ur sitt fordon är inte tillräckligt för att få ett tillstånd.

Hon har inte sökt om ett nytt tillstånd sedan dess, men säger att hon skulle behöva det.

– Några kanske tänker ”stackare som inte får parkera gratis längre”, men det handlar inte om det. Jag skulle gärna betala flera tusen för att få parkera lite närmare.

Startat kampanj

Nu har några från grannbyn startat en Facebook-kampanj för att Sonia Elvstål ska få tillbaka sitt tillstånd.

– Jag blir väldigt varm och glad över att människor engagerar sig, men jag tror tyvärr inte det kan påverka beslutet.

– Faktumet kvarstår, jag kan gå 100 meter med hjälpmedel. Och det är ju den gränsen som de går efter. Kanske kommunerna kan göra undantag, men uppenbarligen vill man inte göra det för mig. Det är kanske svårt att förstå att jag ena dagen kan skutta och vara glad och nästa inte ens kan gå, säger hon.

”Brukar följa regler”

Florian Stamm, som är ordförande för miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun, var själv inte med i nämnden när beslutet fattades och kan därför inte säga något om bakgrunden.

– Det enda jag vet är att man brukar följa de regler och rekommendationer som finns för handikapptillstånd, säger han.

Rickard Jonsson, som är gatuchef och den tjänsteman som handlägger den här typen av ärenden, kan inte uttala sig om enskilda fall men säger att Östersunds kommun följer det regelverk som finns i riket.

– Och det tillämpar vi efter bästa förmåga. Ibland har folk synpunkter och då överklagar de och får det prövat i annan instans.