Lägger krisen åt sidan – för östfrontens offer

Statsöverhuvud hedrar stupade i andra världskriget

NYHETER

Hur hedrar man minnet av de miljontals människor – soldater och partisaner, kvinnor och män – som på östfronten gav sina liv i kampen mot nazismen? På utrikesdepartementen i Västeuropa har telefonerna gått varma det senaste halvåret. Att stå på tribunen under en militärparad på Röda torget i Moskva den 9 maj har knappast varit ett alternativ så länge det spända läget i Ukraina råder. Men något måste ju göras om man inte vill hemfalla åt ren historieförfalskning.

Angela Merkel har förstås insett att saken inte kan ignoreras av en tysk regeringschef. Hon reser dagen efter det officiella firandet till Moskva för att tillsammans med president Putin lägga ned en krans vid den okände soldatens grav vid Kremls murar.

Detsamma gör Tjeckiens president Miloš Zeman. Han hade först tänkt vara med under paraden på Röda torget men ändrar sig nu efter påtryckningar från bland annat USA och EU.

Sina motiv för att resa till Moskva har han dock aldrig hymlat med. Han säger sig vilja hedra de 150 000 sovjetiska soldater som dog för Tjeckoslovakiens befrielse från Hitlerväldet. Som han själv uttrycker det på sitt vanliga rättframma sätt: ”Det är dem vi har att tacka för att vi inte behöver tala tyska i det här landet”.