Nu kommer vårvärmen tillbaka

… För ett tag i alla fall

1 av 3
NYHETER

Varmare luft från de brittiska öarna är på väg mot Sverige.

Redan i helgen börjar det märkas och i mitten av nästa vecka kan vi vänta oss upp emot 20 grader varmt.

En högtrycksrygg ligger just nu och lurar över de brittiska öarna. Den är på väg uppåt och väntas komma till Sverige under helgen, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI.

– Det kan märkas redan i morgon, säger hon.

Högtrycket tar med sig varm luft in över landet och med det kommer värmen tillbaka.

Varmt nästa vecka

Tyvärr kommer det inte få sin fulla kraft redan till helgen. Det ligger samtidigt ett lågtryck med kalla vindar i norr som trycker det tillbaka.

– Ett lågtryck ligger också över Finland och är på väg ner mot Baltikum. Det kommer framför allt påverka östra delen av Sverige med moln, säger Therese Fougman.

I nästa vecka ska lågtrycken däremot få stå tillbaka i större delen av landet. På tisdag och onsdag blir det enligt prognoserna kring 15 grader varmt i Götaland och Svealand och några grader kallare i södra Norrland.

– Det kan kanske bli upp emot 20 grader igen, säger Therese Fougman.

För tidigt att ropa hej

Hur länge värmen stannar är svårt att svara på. Det ser tyvärr inte ut som den varma luften riktigt vinner mark ännu, säger hon.

– Vi ligger fortfarande i gränslandet mellan det kalla och varma. Det kan komma tillfälliga bakslag med regn, snö eller kanske hagel en eftermiddag och sedan bli soligt igen. Det är ju inte för inte man pratar om aprilväder, säger Therese Fougman.