Assange säger ja till förhör i London

1 av 2 | Foto: AP
Wikileaksgrundaren Julian Assange beviljades i juni 2012 exil på Ecuadors ambassad i London.
NYHETER

Nu är det klart från båda håll. Julian Assange godkände i dag att förhören med honom kan hållas i London. Begäran om att förhöra honom där gjordes för ungefär en månad sedan av överåklagare Marianne Ny.

När förhöret ska hållas är än så länge oklart.

I dag meddelade Julian Assange genom sin advokat Thomas Olsson att han godkänner att man förhör honom i London, vilket DN var först att skriva om.

För ungefär en månad sedan lämnade överåklagare Marianne Ny en begäran om att få förhöra och ta DNA-prov på Assange i London. Hon sa då att hon står fast vid att det bästa vore att förhöra honom i Sverige men att tiden håller på och rinna ut.

– Jag bedömer därför att jag måste acceptera en kvalitetsförlust i utredningen och ta risken att förhöret inte för utredningen framåt, eftersom ingen annan åtgärd står till buds så länge Assange inte gör sig tillgänglig i Sverige, sa hon då.

Vill ta del av utredningen

Beskedet från Assange var väntat.

– Vi har ju i flera år uppmanat åklagaren att hålla förhöret i London så att utredningen kan gå framåt. Och i dag har vi bekräftat att Julian Assange är beredd att ställa upp, säger Thomas Olsson.

Han säger att man bara har kravet att man ska få studera det material som ligger till grund för det som Assange är anklagad för. Det blev lagstadgat i Sverige för några år sedan.

– Så villkoret ligger helt i linje med lagen. Vi vill att förhöret ska genomföras enligt gällande regelverk.

”Bara att avvakta”

Nu är det upp till åklagaren att fixa med det formella för att genomföra förhöret, säger Thomas Olsson.

– Allt det ligger utanför vår kontroll. Nu kan vi bara avvakta.

Tidigare sa överåklagare Marianne Ny att så fort Assange har godkänt förhöret ska man skicka en begäran om rättslig hjälp från Storbritannien om att få genomföra det.

Förhöret kommer troligtvis att hållas på Ecuadors ambassad där Assange befinner sig. Åklagaren har tidigare sagt att man ska skicka en framställan till Ecuador om tillstånd att hålla förhöret på ambassaden.

Misstänkt för våldtäkt

Julian Assange är misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång efter ett besök i Sverige. Han anhölls i sin frånvaro den 24 augusti 2010.

Brittisk domstol beslutade i februari 2011 att överlämna Assange till Sverige och när Assange fick avslag på överklagan flydde han sin husarrest. Han flyttade i stället in på Ecuadors ambassad i London där han sökte och beviljades politisk asyl i Ecuador.

Flera av de brott som Julian Assange är misstänkt för preskriberas i augusti i år.