Minst fem döda i främlingsfientliga attacker i Sydafrika

1 av 7 | Foto: AFP
NYHETER

Affärer plundras och stenar haglar över bilar och poliser.

Minst fem personer, däribland en 14-årig pojke, har dött under de senaste dagarnas oroligheter i Durban i Sydafrika.

Invandrare och flyktingar från andra afrikanska länder fruktar nu för sina liv och minst 2 000 personer har sökt skydd i sportarenor och tillfälliga läger, av rädsla för främlingsfientliga grupper.

– Jag var så rädd. Jag visste inte vad som hände, säger Ellena Mullasi, 12, från Kongo-Kinshasa, till News24.

Hon är ett av många offer för de senaste dagarnas främlingsfientliga attacker i kuststaden Durban i Sydafrika.

Tillsammans med 300 andra har hon och hennes familj sökt sin tillflykt till en av de sportarenor utanför staden, som nu hyser tillfälliga tältläger för stadens invandrare, som nu är så rädda att de inte vågar återvända till sina hem.

Deras butiker har rånats och länsats och satts i brand – och nu fruktar de för sina liv.

Sköts ihjäl av vakter

Den höga arbetslösheten – den ligger på 25 procent – och fattigdomen i Sydafrika har fått många att anklaga invandrarna från andra närliggande afrikanska länder för att ta jobben från sydafrikanerna.

Oroligheterna i Durban har pågått i två veckor och kulminerade under torsdagen, när många invandrare efter hot om nya attacker tog sin tillflykt till polisstationer och sportarenor för att få beskydd.

Minst fem människor – två invandrare och tre sydafrikaner, däribland en 14-årig pojke – har redan minst livet i stridgheterna.

14–åringen ska enligt uppgift ha skjutits ihjäl av en vakt i samband med att skottlossning utbröt när en invandrarägd butik plundrades av en grupp sydafrikaner, där 14-åringen ingick.

– Pojken var bland angriparna. Enligt vakterna stod han på taket och skotten kom från det hållet, säger ägaren av vaktbolaget till Eyewitness News.

Marscherar mot våldet

Under torsdagen spred sig oroligheterna till Johannesburg, där runt 200 personer samlades och skrek invandrarfientliga slagord och kastade sten mot polisen och passerande bilar.

Tungt beväpnad polis skingrade gruppen, med tårgas och gummikulkor.

I Durban ordnades samtidigt en protestmarsch mot våldet och främlingsfientligheten, till stöd för de drabbade.

Sydafrikas president, Jacob Zuma, fördömde under torsdagen våldet - som han kallade "chockerande" och vädjade i sitt tv-sända tal inför parlamentet om lugn.

De olika länderna som de drabbade kommer ifrån har också reagerat. Malawi har meddelat att man kommer att evakuera sina medborgare från Sydafrika och Kenya förbereder sig för att göra samma sak.

Moçambique har satt upp läger vid gränsen för att ta hand om sina flyende invånare.