”Farligaste IS-ledarna är från Skandinavien”

1 av 3
NYHETER

Ett hundratal svenskar har rest till Syrien för att strida för IS.

Nu uppger Syriens president Bashar al-Assad att några av dem kan ha framträdande roller inom terrorsekten.

– De farligaste IS-ledarna i vår region är skandinaver, säger han i en intervju med Expressen i dag.

Enligt Säkerhetspolisen, Säpo, finns ett 100-tal bekräftade fall där svenskar åkt till Syrien för att strida för terrororganisationen Islamiska staten, IS. Men det är sannolikt fler. I höstas uppgav Säpochefen Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju att det också finns obekräftade fall.

Återvändande hot mot Sverige

Så många som 250 svenskar kan ha rest till Syrien.

– Det finns dessutom ett mörkertal, sa Thornberg.

Samtidigt utgör den växande terrorismen också ett hot mot Sverige.

I en intervju med Aftonbladet i höstas berättade Säpos operative chef, Anders Kassman, att man under de senaste åren avvärjt två terrorattentat i Sverige. Enligt Säpo kommer det största terrorhotet mot Sverige från våldsbejakande islamister och den största oroshärden är återvändade som stridit på jihadisternas sida.

I en intervju med Expressens reporter Kassem Hamadé, som publicerades i dag, får Syriens president Bashar al-Assad frågan om han håller med svenska Säpo.

”Farligaste IS-ledarna är skandinaver”

– Jag skulle inte se terrorismen som inhemsk eller som regional. Som jag sa, den är global. Så om du vill se Sverige som en del av Europa eller del av den skandinaviska gruppen av EU-länder så bör man väga in att de farligaste IS-ledarna i vår region är skandinaver, säger al-Assad till tidningen.

Kassem Hamadé frågar om det är fakta att de farligaste ledarna för IS skulle vara skandinaver och får till svar:

– Ja, det är fakta. Det är informationen vi har. Så du kan inte skilja de här länderna eller Sverige, från Europa. Så länge terrorism växer i olika europeiska länder är Sverige inte säkert.

Sofia Roström Andersson