Assange säger ja till DNA-prov i London

Julian Assange.
NYHETER

Julian Assange gick i går torsdags med på att förhöras i London.

Nu meddelar Åklagarmyndigheten att han även går med på att ge ett DNA-prov.

När förhöret och DNA-provet kommer att genomföras är än så länge oklart.

Julian Assange godkände igår torsdags att förhöras på Ecuadors ambassad i London. Nu har han även gett sitt samtycke att man genomför ett DNA-prov på honom.

Åklagarna har bett om klargörande av innebörden av de villkor som ställts.

– Vi kommer, så snart som det står klart att villkoren inte innebär något hinder för de planerade åtgärderna, att skicka en begäran om rättslig hjälp från Storbritannien om att få genomföra utredningsåtgärderna. En framställan kommer även att skickas till Ecuador om tillstånd att genomföra åtgärderna på landets ambassad i London, säger överåklagare Marianne Ny.

"Tiden håller på att rinna ut"

För ungefär en månad sedan lämnade överåklagare Marianne Ny en begäran om att få förhöra och ta DNA-prov på Assange i London. Hon sa då att hon står fast vid att det bästa vore att förhöra honom i Sverige men att tiden håller på och rinna ut.

– Jag bedömer därför att jag måste acceptera en kvalitetsförlust i utredningen och ta risken att förhöret inte för utredningen framåt, eftersom ingen annan åtgärd står till buds så länge Assange inte gör sig tillgänglig i Sverige, sa hon då.

ARTIKELN HANDLAR OM