Hon blev sextrakasserad efter annons på Blocket

1 av 2 | Foto: LINN MALMEN
Hon sökte bostad på Blocket.
När hon svarade i telefonen hörde hon bara en flåsande man.
– Jag blir förbannad. Alla ringer från dolda nummer så jag kan inte spåra någon, säger Marielouise Olsson, 24.
NYHETER

Hon sökte bostad på Blocket.

När hon svarade i telefonen hörde hon bara en flåsande man.

– Jag blir förbannad. Alla ringer från dolda nummer så jag kan inte spåra någon, säger Marielouise Olsson, 24.

Marielouise Olsson, 24, studerar till lärare i Karlstad. I sommar är hon klar med plugget. Därefter ska hon flytta till Göteborg och jobba som mellanstadielärare.

Därför började hon leta efter någonstans att bo i sin nya hemstad. Som så många andra la hon ut en sökesannons på Blocket. Hon skrev en kort beskrivning av sig själv, hur gammal hon var, vad hon jobbar med och vilken typ av boende hon är intresserad av. Hon la också ut en bild på sig själv.

– Jag la upp annonsen och det dröjde inte så länge innan det kom ett sms. Det var en person som ville att jag skulle skicka fler bilder. För han påstod sig vilja ha en helhetsbild av mig och min kropp, säger Marielouise Olsson.

”Frågade vad jag var beredd att göra”

Det var bara ett av flera sms, mejl och samtal som Marielouise upplevde som sexuellt kränkande.

– Det var en person som påstod sig göra en kundundersökning. Det var helt normalt i början men sedan blev frågorna mer sexuella. Han frågade hur ofta jag och min sambo låg med varandra och vad jag tyckte om att göra. Flera män har frågat vad jag är beredd att göra för att få en lägenhet, säger hon.

Blockets kundsäkerhetschef, Thomas Bäcker, är medveten om problemet med sexuella kränkningar.

– Jag tycker att det är för jävligt. Jag förstår inte att den här typen av verksamhet fortfarande kan fortgå. Man får komma ihåg att vi inte ens pratar om en procent av alla annonser, men det räcker med att en person råkar ut för det så är det en person för mycket, säger han.

”Polisen har skött det här jävligt dåligt”

Anders Ahlqvist är kriminalkommisarie och expert på IT-brott. Han är frustrerad över att så få brott av den här typen polisanmäls men tycker att polisen delvis har sig själv att skylla.

– Det beror dels på att polisen har skött det här jävligt dåligt, det kan man inte hymla med, och sen är det tyvärr så att det har blivit någon förskjutning i normen när det gäller internet. Internet har bombat jämlikhetsfrågan tillbaka till stenåldern, säger han.

Ett samhällsproblem

Marielouise Olsson har fått telefonsamtal där män bara har flåsat i luren. Hon är förbannad över att man nästan får räkna med att bli sexuellt trakasserad när man letar bostad bara för att man är kvinna.

– I grund och botten så är det ett samhällsproblem att män sextrakasserar kvinnor. Blocket har ju den där tjänsten att man kan ha ett tillfälligt nummer. Men den kostar. Jag tycker att den borde vara gratis, säger Marielouise.

Efter att Marielouise blev utsatt för kränkningarna fick hon tjänsten gratis. Men Blocket måste än så länge ta betalt för tjänsten.

– Det är extremt tråkigt att folk ska behöva skydda sig på det viset. Vi arbetar ständigt med produktutveckling för att göra det tryggare hos oss. Men samtidigt så vill vi ju att det ska vara så enkelt som möjligt för säljare och köpare att komma i kontakt med varandra, säger Thomas Bäcker.

Om det får han medhåll av Marielouise Olsson.

– Det tog ett par dagar innan jag fick boende. Men jag tycker inte att man ska behöva akta sig bara för att man är kvinna. Det är en väldigt utsatt situation. Man måste ju ha någonstans att bo, säger hon.

FAKTA

Det här ska du göra om du råkar ut för IT-brott

Dokumentera brottet.

Ta skärmdumpar eller kort.

Gör en polisanmälan.

Oroa dig inte över brottsrubriceringen, det löser polisen.

– Även om du inte tror att just ditt brott blir prio 1 så betyder det ändå mycket om du gör en anmälan. Om du inte gör en anmälan så kommer det inte hända något, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommisarie och expert på IT-brott.