Anna, 30, skjuten i huvudet under demonstration

1 av 5 | Foto: International Solidarity MovementI
Anna plåstras om i ambulansen.
NYHETER

Under en demonstration på Västbanken blev svenska Anna, 30, skjuten i huvudet med en gummibeklädd stålkula.

– Jag är helt okej. Det blödde mycket men kulan gick aldrig igenom skallbenet, säger hon.

Hon säger att skottet avlossades av israelisk militär och att fler än hon skadades.

Oroligheterna på Västbanken är ständigt pågående, berättar Anna, 30, från Stockholm. Hon befinner sig i byn Kufr Qaddum genom organisationen International Solidarity Movement som är ett nätverk för aktivister.

Skottlossningen skedde under en fredlig demonstration på fredagseftermiddagen, uppger hon. Redan innan den började försökte israelisk militär förhindra den, säger Anna.

– De sköt med både skarp ammunition och med gummibeklädda stålkulor. De använde tårgas, chockgranter och så kallat ”Skunk Water” som är ett illaluktande vatten som de sprutar på hus och bilar.

Träffades i bakhuvudet

När demonstrationen började stod Anna i slutet av den, vid sidan av vägen. Då blev hon träffad av en kula.

– Jag stod och snackade med fyra fem andra och vi hörde att en kula tog i en metallpinne bakom oss. Vi försökte se vad det var för kula men hittade den inte. Jag var på väg att skicka ett sms till min vän och säga att jag var okej och precis då träffades jag.

Skottet kom från långt håll och träffade henne i bakhuvudet på höger sida.

”Folk började skrika”

Kulan var som tur var en gummibeklädd stålkula som har mindre dödlighet än vanlig ammunition.

– Jag förstod att jag blivit träffad men hade så mycket endorfiner och adrenalin i kroppen att jag inte kände så mycket. Jag fattade inte att jag blödde så mycket förrän folk runt omkring började skrika.

Om kulorna skjuts från nära håll kan de vara dödliga, men den här gången var det troligtvis en prickskytt som sköt från långt håll, säger hon.

– Jag hade tur. Kulan spräckte inte skallbenet.

Hon fördes med ambulans till sjukhus där blödningen stoppades.

– Jag behövde inte sys, trots att det blödde så mycket. Men jag fick stelkrampsspruta och bandage.

Journalist sköts också

Byborna demonstrerar varje fredag, säger Anna. Enligt henne gör man det för att visa sitt missnöje med hela situationen i allmänhet och mot att israelisk militär har stängt av vägen till den närmaste större staden.

I dag var det fler än vanligt som deltog eftersom det är Palestinian Prison Day.

– 80 procent av alla palestinska män har arresterats. Många sitter i fängelse genom så kallad administrative detention där de arresterats i förebyggande syfte, utan att något har hänt. Det är olagligt, säger hon.

Många demonstranter hade därför plakat med bilder på sina fängslade anhöriga.

Anna säger att hon inte var den enda som besköts under demonstrationen. Enligt henne blev en journalist också träffad i huvudet. Han hade som tur var en hjälm med en kamera på huvudet och den tog smällen. Kameran förstördes.

– Och två eller tre andra demonstranter blev skjutna i bröstet. I en annan by sköts en tonåring i bröstet med skarp ammunition och jag vet inte om han överlevde, säger hon.

”Var stökigt”

Enligt den israeliska tidningen Haaretz var demonstrationerna stökiga, åtminstone i byn Bilin på Västbanken. Där ska demonstranter har kastat stenar varpå säkerhetsstyrkor använde tårgas för att skingra människorna, skriver tidningen.

En talesperson för den israeliska armén säger till tidningen Expressen att det var en våldsam demonstration även i Kufr Qaddum.

– Det var en våldsam demonstration med stenkastning. Israeliska styrkor försökte skingra demonstrationen. En palestinier skadades av en gummikula, vi känner inte till det specifika fallet med den svenska aktivisten, säger representanten till Expressen.

”Mänskliga sköldar”

Trots att det, som Anna säger, är många skottlossningar och att risken att skadas är stor säger Anna att hon inte är rädd, inte ens efter att hon blivit skjuten. Hon säger att hon är medveten om riskerna.

– Det är viktigt att internationella aktivister är på plats. Vi följer barn till skolan, vi är med bönder när de planterar för att förebygga att de attackeras av illegala bosättare eller av militärer. Vi fungerar som en typ av mänskliga sköldar.

– Och så blir hela situationen uppmärksammad när internationella blir skadade, säger hon.

Hon hoppas att fler får upp ögonen för konflikten.

– Människor lider varje dag. Jag önskar att alla som har makt sätter press på Israel.

Organisationen International Solidarity Movements mål är att sätta stopp för den israeliska ockupationen av de palestinska områdena.