Fruktad Saddam-man dödad

1 av 5 | Foto: AP
Izzat al-Douri med Saddam Hussein.
NYHETER

Den mytomspunna rebelledaren Izzat Ibrahim al-Douri har dödats i en militäroffensiv.

Han var Saddams högra hand och höll sig gömd under många år efter Saddam-regimens fall.

al-Douri var en av Iraks mest eftersökta män och kallades "klöver kung".

Arabiska medier och statliga talesmän i provinsen Saladin uppgav tidigare i dag fredag att den fruktade rebelledaren Izzat Ibrahim al-Douri har dödats i en militäroffensiv i Irak i dag, rapporterar TT. 

En shiamilis befälhavare, Hadi al-Ameri, uppger att han dödades av irakiska säkerhetsstyrkor och shiamuslimska milismedlemmar mellan städerna Tikrit och Kirkuk, i en operation mot sunnitiska rebeller lierade med IS.

Höll sig gömd

Izzat Al-Douri var vicepresident åt Saddam Hussein och har i flera år varit Iraks mest eftersökta man – med en belöning om 10 miljoner dollar på sitt huvud. Efter Saddam-regimens fall höll han sig gömd i nästan tio år.

Han var ”klöver kung” i den kortlek över Baathregimens som USA lät trycka i samband med Irakinvasionen 2003, skriver TT.

Insats för att döda "klöver kung"

I december 2003 trodde amerikanska militären att de hade dödat al-Douri efter en omfattande insats runt den irakiska oljestaden Kirkuk för att hitta honom. Det visade sig senare att al-Douri inte dödats i attacken och att han fortfarande befann sig på fri fot. Det har han gjort ända fram till i dag.

Nyckelroll i en sunniextremistgrupp

Allt sedan Saddam Huseins fall och död tros Izzat Ibrahim al-Douri ha spelat en nyckelroll i sunniextremistgruppen Naqshbandi-armén, en kvarleva av Saddam Husseins Baath-regim. Enligt CNN News ska extremistgruppen ha backat Islamiska Staten (IS).

En irakisk guvernör förklarade i samband med Izzat Al-Douris död att han ska ha varit ett  "överhuvud inom Islamiska staten i Irak” och beskedet om hans död ska vara ett hårt slag mot terrorgruppen, rapporter TT.

Samtidigt går uppgifterna isär om hur nära al-Douri stod IS. Statsvetaren Charlie Winter skriver på Twitter att IS och al-Douris grupp inte haft något samarbete den senaste tiden och att den fruktade ex-Baathpartistens död inte är ett särskilt hårt slag mot IS. Financial Times skriver att även om al-Douris Naqshbandi-armé och IS till en början samarbetade kunde IS till slut inte tolerera Naqshbandi. Flera av Naqshbandis medlemmar greps och dödades senare av IS. Därför kan irakiska arméns attack där al-Dour dödades i stället stärka IS, eftersom det blir en rival mindre.

Död ett flertal gånger

Han har rapporterats vara både död och tillfångatagen ett flertal gånger. Men aldrig tidigare har man kunnat bekräfta uppgifterna – som man kunnat göra nu. Denna gång har bilder spridits i sociala medier på en död kropp som visar stor  likhet med al-Douris.