Sjuksköterskor rasar mot sommarbonus: ”Höj lönerna istället”

1 av 4
Henrietta Olestad.
NYHETER

Landets landsting höjer lönerna under sommaren för att locka sjuksköterskor att jobba.

Men sjuksköterskor rasar mot satsningen.

– Det är ett katastrofalt erbjudande, säger sjuksköterskan Henrietta Olestad.

Sveriges Radio har gjort en kartläggning över hur landets landsting höjer lönerna för fast anställd personal för att få dem att jobba under sommaren.

I vissa landsting kan det handla om flera tusenlappar mer i lön per vecka.

Inte lika mycket i hela landet

Kartläggningen som SR har gjort visar att landstinget i Blekinge toppar listan. I Blekinge kan man få upp till 24 000 kronor extra i veckan.

På andra håll i landet är lönelyftet inte lika stort.

I Jönköping erbjuds sjuksköterskor mellan 7 000 – 10 000 kronor extra i veckan. I Värmland 10 000 kronor – men fler erbjudanden kan komma framöver. Och i Västmanland kan sjuksköterskor och barnmorskor få 14 000 kronor mer i lön per vecka, men bara om de väntar med att ta semester till efter sommaren.

I Stockholm kan man få som mest 25 000 kronor om man avstår fyra veckors semester. 

"Katastrofalt erbjudande"

Henrietta Olestad, förtroendevald för Vårdförbundet och sjuksköterska på Karolinska universitetsjukhus, är kritisk. 

– Man borde lägga den här sommarbonusen på att höja de generella lönerna istället, vilket skulle öka rekryteringsmöjligheterna. Just nu är det svårt för sjukhuset att få tag på sjuksköterskor på grund av låga löner, dålig arbetsmiljö och löneutveckling, säger hon.

Henrietta Olestad berättar också att det ställs orimliga krav på de som får sommarbonus för att arbeta under sommaren.

– Det är ett katastrofalt erbjudande. Enligt avtalet får du endast vara frånvarande fyra dagar under hela sommarperioden, oavsett orsak. Annars börjar de plocka från bonusen för varje ytterligare frånvarande dag. Det gäller även om du vabbar och det är inte helt omöjligt att ens barn blir sjuk under sommaren. Förra sommaren förlorade flera delar av eller hela sina bonusar, säger hon. 

"Höj lönerna istället"

Sjuksköterskan Anna Tuvestad jobbar också på Karolinska universitetssjukhus och säger att det alltid är väldigt ansträngt om somrarna på grund av personalbrist. Hon anser att det är fel att höja lönerna för att locka sjuksköterskor att arbeta istället för att ta semester.

– Jag tycker pengarna används på fel sätt. Det är självklart jättemycket pengar och för vissa är det bra. Men det klingar fel eftersom det visar på att det finns pengar, säger hon.

Anna Tuvestad menar också att man borde satsa pengarna på höja lönerna.

– Då skulle man kunna behålla kompetent personal året om och slippa den stora personalomsättningen, säger hon.

En sjuksköterska i Borlänge instämmer med kritiken:

– Det är vansinnigt. Landstingen fortsätter att göra felsatsningar hela tiden. Alla vill ha pengar men vi kommer bli helt slutkörda och det kommer i slutändan främst drabba patienterna, säger han.