Vittnen: Hundratals kroppar flyter omkring

1 av 3
NYHETER

– Människor jag har pratat med har sett hundratals kroppar flyta omkring, berättar journalisten Mark Micallef på tidningen Times of Malta.

Han står i ständig kontakt med källor inom räddningsinsatsen som pågår mellan Libyen och Lampedusa efter ännu en flyktingkatastrof.

Journalisten Mark Micallef beskriver situationen som ”ursinnig panik”.

– Människor jag har pratat med har sett hundratals kroppar flyta omkring, det råder ingen tvekan om att många, många har dött, säger han till TT på telefon.

Larmet om olyckan kom mitt i natten, men enligt Mark Micallefs källor lyckades inte räddningsfartygen ta sig till olycksplatsen förrän frampå morgonen. De människor som hade befunnit sig ombord på båten hade då legat i vattnet i timmar.

”Kan bara se på”

– De kommersiella fartygen som möter migranterna är sällan vana vid sådana här räddningsaktioner och har kanske bara ett par män i besättningen – ofta kan de inte göra mer än att se på när människor dör framför ögonen på dem, säger han.

Mark Micallef har med åren kommit att nästan bara rapportera om den massiva flyktingkatastrof som utspelar sig i havet och på stränderna utanför hans hemland. Han säger att det är ett fenomen som riskerar att beskriva hela den tid vi just nu lever i, om ingen gör någonting.

Nyligen fick han en bild på sin telefon från Libyen. Den visade en tvåårig pojke som hade spolats upp på stranden – en pojke från någon av alla de båtar som aldrig nådde fram till Europa. Tidningen han jobbar på brukar sällan publicera bilder av döda, men Mark Micallef argumenterade själv för att de måste göra det den här gången.

Samma skor

Som journalist har han fått lära sig att hålla avståndet, förbli neutral. Men pojken på bilden hade samma skor som hans son, och Mark Micallef kände sig plötsligt alldeles naken.

– Du kan inte bara förhålla dig objektiv i allt det här. Det handlar om liv och död.

TT