Experten: ”Kommer att hända igen”

1 av 3
NYHETER

Enligt migrationsexperten Jesper Bjarnesen är nattens båtkatastrof i medelhavet en ”mänsklig tragedi”.

Men han är inte överraskad att det händer igen.

– Det kommer att hända igen eftersom det inte finns några lagliga vägar in i Europa, säger han.

En båt med uppemot 700 flyktingar har kapsejsat i Medelhavet utanför Italien vid midnatt. Jesper Bjarnesen, som är specialiserad på migration och konflikter i Afrika, säger att det inte kommer som någon chock:

– Det är mänsklig tragedi att det här händer igen. Det kommer inte som någon överraskning att folk riskerar sina liv för att ta sig till Europa för ett bättre liv.

Jesper Bjarnesen förklarar att man måste förstå att det är säsongsbaserat: När det blir varmare väder tar sig fler flyktingar över medelhavet med båt.

– Och det kommer hända igen eftersom det inte finns några lagliga vägar in i Europra. Oavsett hur många båtar EU skickar ut för att patrullera området så kommer det inte förändra att människor i Afrika söker sig hit, säger Jesper Bjarnesen.

”Meningslöst att patrullera”

Det är viktigt att inse att det finns ont om arbeten i Afrika, förklarar Jesper. Han menar därför att det är ”meningslöst” att EU sätter upp höga gränsstängsel och bevakar Medelhavets gränser.

– Det kräver massa resurser att ta hand om de som överlever, vilket jag tycker är meningslöst ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv.

För att förhindra att en liknande tragedi sker igen menar Jesper Bjarnesen att EU borde skapa legala vägar in i Europa.

”Europa beroende”

– EU är helt beroende av dessa människors arbetskraft. Då är det helt obegripligt att EU inte satsar sina resurser mer på att skapa rekryteringsmöjligheter för flyktingarna istället, säger han.

Röda korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström instämmer.

– När olyckan inträffade vid Lampedusa 2013 trodde vi inte att det skulle behöva hända igen. Men det finns inga legala sätt att komma till Europa och de är medvetna om vilka risker man tar när man sätter sig i dödsfällor och försöker ta sig över medelhavet för att söka skydd i Europa. Det går inte att beskriva, det är ofattbart och förfärligt, säger hon till TT.

Hon berättar för TT att nattens katastrof ses som den värsta enskilda samtidigt som tusentals omkommer varje år på Medelhavet.

– EU:s medlemsländer måste ta ansvar för att ta emot kvotflyktingar. Inte ens hälften gör det, säger hon till TT.

"Medelhavet får inte bli ett dödens hav"

Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin rasar mot att EU inte tar sitt fulla ansvar.

– Det är helt fruktansvärt. Vi har jobbat med det här i flera år och aldrig tidigare har vi sett något liknande i denna magnitud. EU måste ta sitt ansvar och ställa upp solidariskt och skapa säkra vägar in i Europa, säger hon. 

Elisabeth Dahlin tycker även att man kan göra mer politiskt här hemma:

– Sverige måste höja sin röst i den här frågan. Medelhavet får inte bli ett dödens hav.