Lyxhundarna säljs till slakterier

1 av 2
Tibetanska mastiffer är kända sedan antiken och gillar att gräva hål. I Kina blev det under slutet på 00-talet en stor statussymbol att äga ett exemplar av rasen.
NYHETER

För några år sedan kunde en tibetansk mastiff kosta miljontals kronor i Kina.

Men nu har trenden ebbat ut – och lyxhundarna blir mat.

Mycket förändras på bara några år. Under slutet av 00-talet var den tibetanska mastiffen en statussymbol i Kina och en hund kunde gå loss på flera miljoner.

Men nu är det nya tider och mastiffens värde har minskat, skriver New York Times. Hundarna som alla ville ha säljs i dag till slakterier för drygt 50 kronor.

Hetast under 2013

Trenden att äga en tibetansk mastiff var som hetast 2013 och rasen var en statussymbol. Vissa ägare injicerade silikon i hundarna för att de skulle se ännu större och mäktigare ut. En ägare stämde en veterinärklinik efter att hans hund dött – under ett ansiktslyft.

– Om min hund ser bättre ut betalar kvinnliga hundägare mer för att para sin hund med min, sa ägaren till kinesiska Global Times efter stämningen.

Under hajpen dök kennlar upp i hela landet och det såldes hundar för flera miljoner. Men i dag har de flesta tvingats stänga.

– Om jag hade haft andra möjligheter till jobb hade jag lagt av, säger Gombo, en veteranuppfödare i Qinghaiprovinsen i nordvästra Kina.

Gombo säger till NY Times att det kostar 500 kronor per dag att ta hand om en tibetansk mastiff.

– Vi är under stor press, menar han.

På grund av att ingen längre vill ha rasen säljs hundar till slakterier och garverier i Kina. Där förvaras de i små burar innan de slaktas. 

Som en följd har kinesiska djuraktivister skapat organisationer som arbetar för att rädda hundar som går en plågsam död till mötes.