Två partier slåss om andraplatsen i finska valet

Centerpartiet vinnare – Sannfinländarna starkt framåt under kvällen

1 av 16
NYHETER

Vallokalerna är stängda och vinnaren utsedd.

Centerpartiet och partiledare Juha Sipilä leder Finlands nya regering.

Kampen om andraplatsen blev en rysare och stod länge mellan Samlingspartiet och högerpopulistiska Sannfinländarna.

4,5 miljoner röstberättigade finländare har på söndagen gått till val för att välja ny regering. Centerpartiet var förhandstippad vinnare och indikationen visade sig att stämma.

De fick 21,1 procent av väljarnas röster. Det betyder att partiledaren Juha Sipilä leder Finlands nya regering.

– Jag är mycket nöjd. Vi har fått ett starkt mandat, säger han enligt finska Yle.

Den heta striden har handlat om andraplatsen. Placeringen kan bli viktig i frågan om vem som får samregera med Centerpartiet.

Och vem som tog hem den, var länge en rysare.

"Ändå nöjd"

Högerpopulistiska Sannfinnländarna låg under större delar av kvällen på fjärde plats. Men de knappade in, tog sig upp till tredjeplats och passerade därmed Socialdemokraterna. Sannfinnländarna fick slutligen 17,6 procent och Socialdemokraterna 16,5 procent.

På andra plats, med 18,2 procent av rösterna, kom Samlingspartiet. Deras partiordförande, den numera tidigare statsministern Alexander Stubb, hade tidigare på kvällen gratulerat Juha Sipilä till valsegern.

– Juha Sipilä kommer att leda regeringsförhandlingarna inom de närmaste veckorna. Jag är ändå nöjd med kampanjen och vi gjorde en spurt, säger Alexander Stubb enligt Hufvudstadsbladet.

När mer än 99 procent av rösterna hade räknats har Sannfinländarna enligt Yle fått 38 mandat och Samlingspartiet 37 mandat. Om den mandatfördelningen står sig blir Sannfinländarna ändå riksdagens näst största parti.

Sipilä har nyckelroll

Finland brukar i ett nordiskt sammanhang ha lågt valdeltagande. Valdeltagande i år var på omkring 70 procent, nästan precis lika mycket som vid valet 2011.

Elina Kervinen, korrespondent i Stockholm för tidningen Helsingin Sanomat, tror att partiledaren Juha Sipilä har betydelse för Centerpartiets framgångar. 

– Han är ny i politiken. Många tänker att han kan fixa det här med ekonomin, för det har inte de andra kunnat. Han säger också att han inte vill vara en storpolitiker, säger hon.

Väljarna väljer bort Alexander Stubb trots att han skulle kunna vara ett säkrare val, resonerar Elina Kervinen. 

– Stubb är väldigt erfaren, det är inte Sipilä. Men Stubbs parti har inte lyckats med så många saker, exempelvis de strukturella frågorna gällande ekonomin. Nu vill väljarna ha förändring, säger hon.

Favoriten gick tidigt mot seger

Vid klockan 19 presenterades förhandsrösterna. Centerpartiet och partiledare Juha Sipilä spåddes redan då gå mot seger.

Nuvarande statsminister Alexander Stubb, partiledare för Samlingspartiet, reaktion på förhandsrösterna presenterade han på Twitter. "Det kommer bli en intressant och lång kväll", skriver han.

Resultatet från förhandsröstningen bekräftades sedan i public service-bolaget Yles första prognos. Den baseras på förhandsrösterna och där fick Centerpartiet 21,2 procent av rösterna.

Samlingspartiet blev näst störst i antal röster med 18,1 procent. Sedan följde Socialdemokraterna med 17,6 procent och Sannfinländarna med 16,3 procent.

"Hård kamp"

Kjell Skoglund, vd för finsk-svenska handelskammaren, förvånades över Sannfinländarnas placering efter förhandsrösterna. 

– Det blev ju enligt förväntningarna eftersom Centerpartiet är en klar etta. Men sen, enligt mig, var Sannfinländaren lite efter. Men jag tror att de har så pass traditionella väljare så många av dem har röstat i dag. Jag tror att de kommer komma i fatt, säger han i Aftonbladets livesändning med anledning av valet.

Förhandsrösterna motsvarade 38 procent av rösterna. Det fanns alltså utrymme för att siffrorna skulle komma att förändras under kvällen. 

– Jag tror det blir en hård kamp om andraplatsen. Jag tror att Sannfinländarna kommer vara med i regeringen, säger Kjell Skoglund.

”Solen skiner från molnfri himmel”

Även Matts Lindqvist, tidigare Nordenkorrespondent för finska tidningen Hufvudstadsbladet, reagerade på Sannfinländarnas preliminära resultat – som då såg ut att komma fyra.

– Sannfinländarna har gått sämre än vad man trodde. Nu ligger de omkring 15 procent och det är mindre än vad räknat med. Man såg på deras partiledare att han var väldigt besviken, säger han.

Vallokalerna öppnade vid klockan åtta i morse och stänger klockan sju på kvällen (svensk tid). Vid klockan 22 kommer slutresultatet.

Det rådde perfekt valdagsväder på flera håll i Finland när landets medborgare gick för att rösta.

– Här skiner solen från en molnfri himmel, rapporterar valfunktionär Pauli Vepsäläinen från Uleåborg, till FNB, skriver TT.

FAKTA

Slutresultatet

Resultatet, redovisat i antal procent, blev följande. Inom parantes visas antalet röster 2011.

Centerpartiet: 21,1 (15,8)

Samlingspartiet: 18,2 (20,4)

Sannfinländarna: 17,6 (19,1)

Socialdemokraterna: 16,5 (19,1)

De Gröna: 8,5 (7,3)

Vänsterförbundet: 7,1 (8,1)

Svenska folkpartiet 4,9 (4,3)

Kristdemokraterna: 3,5 (4,0)

Resultatet går att se här.

RÖSTAR INTE PÅ PARTI

Kampen står om 200 platser i riksdagen där för närvarande åtta partier finns representerade.

 Efter förra valet 2011 satt sex av dem i regeringen som fick namnet ”regnbågsregeringen”. Bara Centern och Sannfinländarna stod utanför. Men under 2014 hoppade både Vänsterförbundet och De gröna av.

 Det största partiet är Samlingspartiet, syster till de svenska Moderaterna. Efter dagens val väntas Centern bli störst.

 Största parti lägger beslag på statsministerposten och bildar sedan en majoritetsregering med stöd av omkring 130 mandat i riksdagen. Det är tradition, inte lag.

 Finska väljare röstar på en person som representerar ett parti, inte tvärtom som i Sverige. Alla kandidater har ett nummer och det är det enda man fyller i på den dubbelvikta valsedeln.