En miljon flyktingar – fler båtolyckor väntas framöver

1 av 20
NYHETER

Flyktingströmmen till Europa kommer att öka lavinartat under året.

Runt en miljon människor befinner sig just nu i Libyen och försöker ta sig över Medelhavet till Europa, säger Patrik Engström på Rikskriminalen.

Allt talar för att ännu fler personer kommer drunkna.

Bara förra året omkom 3 419 människor i Medelhavet. Och ännu fler väntas omkomma i år, varnar flera experter som Aftonbladet har talat med.

Inget i dagsläget talar heller för att flyktingströmmen kommer avta – trots att uppemot 700 flyktingar drunknande i dag.

Detta beror dels på att sommarhalvåret är den bästa tiden att ta sig med båt över Medelhavet Resan är helt enkelt mindre riskfylld – men inte ofarlig, berättar flera experter för Aftonbladet.

Båtarna är hemmabyggen

Patrik Engström, sektionschef för gränspolissektionen på Rikskriminalen, förklarar för SVT att flyktingsmugglingen är en ”stor business” då man betalar tusentals euro för en plats på en ranglig flotte.

– Smugglarligorna är lokala kriminella gäng som ser en möjlighet att tjäna pengar, och grupper som samarbetar beväpnade rörelser i området, säger han till SVT.

Patrik Engström förklarar att båtarna ibland inte är riktiga fartyg – utan hemmabyggen, gummibåtar de gjort själva eller skrotfärdiga lastfartyg.

– De använder även små träfiskebåtar som är gjorda för en besättning på tolv personer och ett ton fisk som de lastar med femhundra personer. Båten blir fruktansvärt överlastad. I vissa fall har det bara varit en centimeter mellan relingen och havet, säger Patrik Engström till Aftonbladet.

”Hugger av en arm utan att blinka”

Det har även hänt att smugglarna har bogserat ut båtar en bit och sedan satt på autopilot och lämnat båtarna. När båtar har förlist har det hänt att smugglarna har kommit tillbaka och skjutit mot kustbevakningen för att få tillbaka båtarna.

– Våldet har eskalerat. Flera migranter har vittnat om att det är människor som hugger av en arm utan att blinka, säger Patrik Enström till Aftonbladet.

”Tvingas ombord”

Natten till söndagen gick runt 700 människor på en båt för att ta sig från Libyen till Europa. Men de kom bara ett stenkast ut till havs innan alla drunknade – bara 49 personer kunde räddas av italienska kustbevakningen.

Detta inträffade bara några dagar efter en båt med 400 personer kapsejsat, varav de flesta drunknade. 

Men att folk drunknar i Medelhavet är inget som verkar stoppa flyktingsmugglingen

– Det har hänt att folk som varit rädda och insett att det är livsfarligt har tvingats gå ombord. Smugglarna vill ju ha betalt och om någon backar så kommer fler göra det, säger Patrik Engström.

Fakta: Migrantkrisen på Medelhavet

■ ■ FN:s flyktingorgan UNHCR bedömde i december att över 207 000 människor försökt göra resan över Medelhavet under fjolåret, vilket är nära tre gånger fler än den senaste toppnoteringen på 70 000 2011. Men årsjämförelser är opålitliga på grund av smugglingens hemliga natur. De flesta flyktingar tros komma från Syrien och Eritrea.

■ ■ Rutten över Medelhavet har också kommit att bli den dödligaste i världen. Över 3 400 dödsfall rapporterades förra året. I februari i år omkom över 200 människor i en enskild katastrof.

■ ■ Historiskt sett har motivationen för dem som söker sig över Medelhavet varit migration, men förra året ökade antalet asylsökande dramatiskt.

Källa: UNHCR (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM