Överklagar styckmordsdom

1 av 9
NYHETER

GÄVLE. Har rättsläkarens vittnesmål missuppfattats av tingsrätten?

Det kan bli en het fråga när styckmordet i Gävle tas upp av hovrätten.

Konststudenten Albin Aspgren, 28, dömdes till 18 års fängelse för mord på en 24-årig kvinnlig vän. Efter att ha strypt henne styckade han kroppen.

Nu överklagar både åklagaren och försvaret Gävle tingsrätts dom.

Vice chefsåklagare Ulf Back yrkar att hovrätten ändrar domen till livstids fängelse.

”Inget uppsåt att döda”

Försvararen, advokat Carl Lindström, anser att den tidigare ostraffade 28-åringen inte haft något uppsåt att döda, och menar att åtalet i första hand ska ogillas och i andra hand bedömas som dråp.

Här menar advokaten att tingsrätten dragit felaktiga slutsatser av rättsläkarens antaganden i vittnesmålet vad gäller förloppet när 24-åringen blev strypt.

”Genom rättsläkarens uppgifter kan man anta att hon varit vid medvetande under några minuter efter att greppet tagits och måste ha känt stark dödsångest. En ”försvårande omständighet” skrev rätten i domen.

Enligt advokaten sa rättsläkaren att 24-åringen kan ha blivit medvetslös omedelbart, något som mer skulle stämma med 28-åringens berättelse.

Vårdas på klinik

Försvaret yrkar också att socialstyrelsens rättsliga råd ska yttra sig över den rättspsykiatriska undersökningen som visade att 28-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning och kunde dömas till fängelse.

Nämnas kan att 28-åringen för tillfället vårdas på rättpsykiatrisk klinik efter att annan läkare bedömt att han just lider av en allvarlig psykisk störning.

Det var 20 september förra året som 28-åringen ströp sin kvinnliga bekant, en 24-årig småbarnsmamma. De hade varit på restaurang tillsammans och avslutade kvällen i hans lägenhet där dådet skedde.

”Armen måste låst sig”

28-åringen kunde inte ge någon förklaring till varför han dödade henne:

– Vi låg bredvid varann i skedställning och skulle somna. Hon tog min arm och lade runt sin hals. Jag klämde åt. Jag kunde inte kontrollera min arm. Den låste sig och hon dog.

Vice chefsåklagare Ulf Back menade att det var ett rent lustmord där motivet till dådet fanns att finna i 28-åringens intresse för makabra våldsfilmer som hittades i hans dator.