Omfattande tågstopp på flera håll

NYHETER

Just nu är det tågstopp på flera håll i landet.

Ett omfattande signalfel i Solna norr om Stockholm har lett till stopp i tågtrafiken. Fjärr- och pendeltåg liksom Arlanda Express påverkas.

Tågtrafiken stod också helt stilla mellan Norrköping och Linköping från 16-tiden. Vid 18.00-tiden öppnades ett av spåren för trafik.

Polisen i Östergötland misstänker att sabotage kan ligga bakom tågstoppet.

Strax före klockan fyra på måndagseftermiddagen uppstod felet. Enligt Trafikverket är det stopp förbi Solna vilket påverkar fjärrtågstrafiken mellan Stockholm och Uppsala och vidare mot Gävle och Sala, liksom pendeltågstrafiken mellan Stockholm och Märsta/Uppsala i båda riktningar. Även Arlanda Express-tåg påverkas.

– Det verkar inte vara något lättlagat. Den senaste informationen är att Trafikverket försöker få upp personal från Skåne, säger Anders Engren på SJ:s pressavdelning.

Trafikstoppet beror på ett signalfel eller datafel.

– Ledningscentralen säger att de inte ser var tågen befinner sig på bildskärmarna, säger Anders Engren.

Reparation pågår, men det finns för närvarande ingen prognos för när felet kan vara åtgärdat.

För få ersättningsbussar

Runt 20 av SJ:s tåg och 10 000 passagerare är påverkade av trafikstoppet. Ersättningsbussar har satts in men det finns inte tillräckligt många.

– Det tar tid att få ut bussarna. Det finns inte några bussar som står i standby. Vi måste hyra in dem och det tar tid, säger Anders Engren på SJ:s pressavdelning.

Pendeltågstrafiken har också stora störningar. Det är helt stopp på linje 36 mellan Häggvik och Stockholms central, Upplands Väsby och Tumba, samt flera andra sträckor.

– Vi har många resenärer som åker med oss. Vi förstår att våra kunder har det svårt just nu. Men det finns ersättningsbussar, säger Fredrik Cavalli–Björkman vid SL:s pressjour.

För mer information hänvisas resenärer till respektive tågbolag. Trafikverket uppdaterar också om läget i tågtrafiken här.

Tågstopp: Linköping och Norrköping

Tågtrafiken mellan Norrköping och Linköping stod helt stilla i dag måndag från 16-tiden till 18-tiden på grund av ett kontaktledningsfel.

– Reparatörer är på plats och de har lyckats få spänning i ett av spåren. Så nu har vi begränsad trafik på ett av spåren, säger Thomas Pil, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket kan inte säga när trafiken på det andra spåret kommer att vara igång.

– Vi har ingen prognos på det just nu, säger Thomas Pil.

Resenärer har väntat

Flera resenärer har hört av sig till Aftonbladet och berättar att de har väntat i flera timmar på ersättningsbussar.

– Jag har nu väntat i Linköping sedan klockan fyra, på att ta mig till Malmö och Köpenhamn.
De ersättningsbussar som ropades ut, skulle komma, har lyst med sin frånvaro, skriver Johan Sandell.

Han säger att högtalarsystemet med utropen från SJ "tystnade för en timme sedan":

– Flera hundra resande böljar fram och tillbaka mellan plattformen och busshållplatserna, skriver han.

Sabotage bakom tågstopp

Polisen i Östergötland säger att det kan ha varit några ungdomar som orsakat tågstoppet mellan Linköping och Norrköping tidigare i dag.

– En kvinna såg några ungdomar som kastade grenar på ledningarna. Hon hörde sedan hur det small och blixtrade. Vi tror det är sannolikt att tågstoppet och den här händelsen hänger ihop, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

Larmet kom in vid 16-tiden, vilket sammanfaller med tågstoppet.

Polisen har i dagsläget inga spår efter de misstänkta ungdomarna.

– De var inte där när vi kom till platsen. De blev förmodligen rädda och sprang iväg. Vi får se om vi kan hitta dem. Det ligger ett par skolor i närheten som vi kommer att ta kontakt med och vi vädjar även till föräldrar om tips, säger Thomas Agnevik.

■ ■ Texten uppdateras.