Mystiska planetfläckar fortsätter förvilla

1 av 2 | Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Ny bild tagen av rymdfarkosten Dawn 14 och 15 april. Här syns "fläckarna" till höger på dvärgplaneten.
NYHETER

Dvärgplaneten är allt annat än fläckfri.

Men vad värre är:

Forskarna begriper ingenting.

I början av mars avslöjade Nasa att de hittat två mystiska ljusfläckar på dvärgplaneten Ceres som ligger i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Bilden de visade var tagen av Nasafarkosten Dawn – från drygt 46 000 kilometers avstånd.

– Fläckarna är fortfarande för små för att vi ska kunna gå närmare men det är tydligt att de lyser starkare än allt annat på Ceres. Det är verkligen ett oväntat mysterium, sa Andreas Nathues på Max Planck Institute, vid upptäckten.

Efter månader – inget svar

Nu har det gått drygt två månader men ingen har kunnat lösa mysteriet.

I dag släppte Nasa nya bilder tagna av Dawn. Avståndet till Ceres har minskat sedan de första bilderna, från 46 000 kilometer till 22 000 kilometer.

”Det syns tydligt att fläckarna sticker ut i området på planeten, men varför de ser ut som de gör och vad ursprunget är, är oklart” skriver Nasa.

Farkosten Dawn ska från och med torsdag ligga i omloppsbana kring Ceres för att kunna undersöka dvärgplanetens yta. Då kommer Dawn leverera bilder från 13 500 kilometers avstånd.

Den 9 maj rör sig Dawn ännu ett snäpp närmre ytan för att kunna leverera bättre material.

– De bilder vi har fått nu är bara en början inför att Dawn ska utforska Ceres. Den inledande informationen har fått oss att ställa spännande frågor, säger Marc Rayman, chefsingenjör för Dawnprojektet, till Nasa.

Här kan du se fler bilder från Nasa på Ceres.

FAKTA

Dawn-farkosten

Den 6 mars blev Dawn den första rymdfarkosten som låg i omloppsbana kring en dvärgplanet. Forskare ska jämföra informationen som samlas in av Dawn med studier på asteroiden Vesta som Dawn undersökte 2011-2012. Både Vesta och Ceres befinner sig i ett asteroidbälte mellan Jupiter och Mars.