Google firar Loch Ness-bluff – kan ha gjort nya fynd

1 av 4
NYHETER

Google Maps firar 80-års jubileet av en av de mest kända Loch Ness-bluffarna.

Och kan ha hittat sjöns världskända odjur.

– Är det en stock, en fågel eller odjuret? säger en talesperson för nätjätten till The Telegraph.

Den 21 april 1934 publicerade den brittiska tidningen Daily Mail den mest kända bilden från jakten på det mytomspunna odjuret i sjön Loch Ness på det skotska höglandet. Bilden, kallad ”The Surgeons Photo”, visade sig drygt 40 år senare i stället vara en genomarbetad bluff.

Det som ser ut som ”Nessies” huvud och hals är i själva verket en u-båtsleksak med en tillbyggnad för att det skulle se ut som odjuret simmade i vattnet.

För att fira att det är 80 år sedan bluffen spreds över världen lanserade Google natten mot tisdag, svensk tid, möjligheten för alla som vill att själva söka av sjön i jakten på ”Nessie”.

Med hjälp av sin gatuvy-kamera som redan förevigat stora delar av världen har de gjort det möjligt att via Google Maps ”åka” runt hela sjön och spana efter att utrustningen i helgen monterats på en båt som kartlade sjön.

Det har även tagits nya undervattensbilder av dykare som alla nu kan få tillgång till via nätet, uppger Google via sin kartblogg.

The Telegraph rapporterar också att helgens bildinsamlande kan ha gett resultat – odjuret kan ha fångats på bild.

Även Google uppger att de har fastnat föremålet på bilden.

– Är det en stock, en fågel eller odjuret? säger en talesperson för nätjätten till The Telegraph.

– Vi blev också förvånade av upptäckten.

En liten detalj att notera om du surfar in på Google Maps för att kika närmare på de nya ”gatuvy-bilderna” av Loch Ness är att den lilla Google-gubben som du i vanliga fall släpper ner på kartan för att komma in i utforskningsläget är utbytt – mot en liten grön Nessie.