Nazister genomförde aktion på skola

1 av 2
NYHETER

Mitt under en föreläsning om Förintelsen på en gymnasieskola i Varberg marscherade en grupp misstänkta nynazister in, satte sig längst fram och började fotografera publiken.

– Jag har jobbat som polis i Halland i 13 år och aldrig varit med om något liknande, säger Andreas Eriksson till Hallands Nyheter.

En av åhörarna berättar anonymt för HN om hur fem eller sex män kom in i PS-gymnasiets aula ungefär en halvtimme in i föreläsningen i går kväll.

– Två hade bomberjackor och en hade rakat huvud. De klampade in på rad, på exakt samma avstånd från varandra. De satte sig längst fram och en av dem vände sig om och fotograferade publiken.

Fortsatte föreläsningen

Föreläsaren, den 88-årige judiske författaren och förintelseöverlevaren Mietek Grocher, fortsatte enligt åhöraren sin föreläsning som om ingenting hade hänt.

Männen höll sig lugna, men skolans rektor ringde ändå polisen.

– Det fanns en aura runt dessa personer som inte var så vänlig, säger Andreas Eriksson, yttre befäl vid polisen i Halland.

Rektorn berättar för HN att någon eller några vid flera tillfällen den senaste tiden satt upp nazistiska budskap utanför skolan – som affischer, klistermärken och avspärrningsband.

Erkände aktionen

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen skrev senare i går kväll på sin sajt att de genomfört aktionen i Varberg.

TT