Spritbolag stämmer städbolag för namn

1 av 2
NYHETER

Spritbolaget The Absolut Company stämmer ett städbolag.

Anledningen är att firman sedan 1987 heter ”Absolut rent”.

– Upprörande att man efter 28 år ger sig på oss, säger företagaren Hans Dahlborn.

Spritföretaget The Absolut Company som bland annat säljer Absolut Vodka stämmer det lilla Huddingebaserade städföretaget Absolut Rent AB, skriver tidningen Driva Eget

Anledningen är att städföretagarna använder sig av ordet ”Absolut” i företagsnamnet. Städföretaget har hetat som de gjort i 28 år. 

Tackade nej till 50 000

Förra året blev familjeföretaget, som drivs av Hans Dahlborn och Antonina Karlsson, med cirka 15 anställda kontaktade av The Absolut Company. Spritbolaget ville att städbolaget skulle byta namn, för omaket erbjöds de 50 000 kronor.

– Det räcker ungefär till att byta våra arbetskläder till personalen, det är långt i från var de hela handlar om, säger Hans Dahlborn till Aftonbladet.

Han påpekar att det kostar mycket mer för att även att byta logga, domännamn, trycka nya visitkort plus olika kontakter med myndigheter. Så städföretagarna tackade nej till budet.

– Jag tycker att det är fel. Det bär mig emot att lägga mig bara för att de är stora och vi är små, säger Hans Dahlborn.

Vanligt namn

I en kontroll hos Patent- och registreringsverket har han själv upptäckt att det finns runt 290 företag med ordet ”absolut” i namnet. Merparten av dess bolag ägs inte av spritjätten. Även i utlandet finns det bolag som heter något med absolut.

– Som kuriosa kan jag berätta att det finns en begravningsfirma i Polen som har ordet i sitt namn, säger företagaren Hans Dahlborn.

”Ingen kommentar”

I går skulle det hållas en muntlig förberedelse i tingsrätten, men den ställdes in på grund av sjukdom.

Datum för ny träff i rätten är i nuläget inte bestämt.
The Absolute Companys presskontakt vill inte kommentera varför de stämt städbolaget just nu.

– Vi kommenterar inte pågående rättsfall, utan domstolen får ha sin gång och bedöma argumentationen där, säger Paula Eriksson.