IS-ledaren är svårt skadad efter attack

1 av 2
NYHETER

Han har beskrivits som världens farligaste man.

Nu uppges Abu Bakr al-Baghdadi, IS ledare, vara skadad efter ett flyganfall i västra Irak, enligt The Guardian.

En källa i Irak med kontakter till terrororganisationen avslöjar att Abu Bakr al-Baghdadi lider av allvarliga skador efter en flygattack av den USA-ledda koalitionen den 18 mars i byn al-Baaj i västra Irak nära den syriska gränsen, enligt The Guardian.

Enligt källan var hans skador till en början livshotande men han uppges nu ha långsamt börjat återhämta sig. Däremot har han inte återupptagit den dagliga kontrollen av IS.

När al-Baghdadis tillstånd var som värst började terrororganisationen planera för att utse en ny ledare, skriver The Guardian.

Bildade IS 2013

al-Baghdadi ska ha anslutit sig till al-Qaida 2003 efter invasionen i Irak. Han greps ett år senare under en räd i Fallujah av USA.

Fram till 2009 satt han i amerikansk fånglägreet Camp Bucca i Irak. När han släpptes ska han ha sagt till fångvaktarna:

– Vi ses i New York.

2013 bildade han Islamska staten av det som fanns kvar av Al-Qaida i Irak och har varit dess ledare sedan dess.

Han beskrivs numera som en av världens farligaste män, men har dock knappt synts till de senaste åren och de finns få bilder av honom.

Vid tiden av flygattacken ska han ha färdas i en bilkonvoj med tre fordon mellan byn Umm al-Rous och al-Qaraan.

Tre män dog.

”Han skadades”

Två gånger tidigare har det kommit rapporter om att al-Baghdadi ska ha skadats i flygräder; i november och december, och som visats sig inte stämma.

Både en diplomat och en tjänsteman bekräftar dock The Guardians senaste uppgifter för tidningen.

– Ja, han skadades i al-Baaj nära byn Umm al-Rous den 18 mars med en grupp som var med honom, säger Hisham al-Hashimi, irakisk tjänstemän, till The Guardian.

Enligt The Guardian ska IS-ledaren ska ha spenderat större delen av sin tid de senaste åren kring byn al-Baaj:

– Han valde det här området eftersom han visste från Irakkriget att amerikanerna inte hade så stor täckning där, säger en källa.

Det är ett sunniklanområde som länge varit utanför statlig kontroll, även under den störtade irakiske ledaren Saddam Husseins regim, och ansågs vara en fristad för jihadister från 2004 och framåt. Invånarna har använt smugglingsnätverk genom små dalar och vägar för att importera varor. Al-Qaida i Irak och dess följande grupperingar, inklusive Isis, har i stort sett haft fri tillgång till de rutterna – fram till tidigare i år då al-Baaj då USA började övervaka området.