Här föreläser IS-sympatisörer hos ”idrottsförening”

NYHETER

Utåt sett är det en kultur- och idrottsförening.

Men lokalen i Göteborg är också en moské, där personer som sympatiserar med terrornätverket IS föreläser, avslöjar Uppdrag Granskning.

På brevinkastet står det Lövgärdets kultur- och idrottsförening. Men i folkmun kallas den Lövgärdets moské och där håller man på med helt andra saker, enligt Uppdrag Granskning.

"I denna värld min vän så måste man ibland spela för gallerian (...) Styrelsens dröm är självklart att uppnå drömmen om en legitim moské som följer profetens sunna", skriver en av medlemmarna i en diskussion på Facebook.

Möten med IS-sympatisörer

I lokalen har sympatisörer av terrororganisationen Islamiska staten hållit en serie av föreläsningar. Två av dem, "Erik" och "Poeten", har både rest till Syrien och hyllar IS på Facebook.

En man som kallas "Hassan" pekas ut som föreningens initiativtagare och även han hyllar IS.

"Kolla hur fint folk har det i Irak efter islamiska staten tagit över må Allah ge dom seger", skriver han enligt Uppdrag Granskning.

Jämför med finska vinterkriget

Säpo uppskattar att uppåt 300 personer rest från Sverige för att ansluta sig till IS eller "Al-Qaida-inspirerade grupper". De flesta har åkt från Göteborg.

Göteborgs stad gör inte mycket för att förhindra att personer reser ned och ansluter sig till terrororganisationer.

– Vi har ju haft svenska medborgare som har rest både till det spanska inbördeskriget och finska vinterkriget. Bosnienkriget fanns det ju också folk som reste till. Nu konflikten som är i Syrien...folk har rest av olika anledningar, så det är viktigt att se på frågan brett, säger Sven-Johan Dahlstrand, enhetschef på Social resursförvaltning, som fått i uppdrag att leda arbetet mot våldsbejakande extremism i kommunen, enligt Uppdrag Granskning.

"Absurd jämförelse"

Terrorforskaren Peder Hyllengren på Försvarshögskolan tycker att det är en "absurd jämförelse" eftersom det handlar om personer som ansluter sig till "världens värsta terrororganisation".

– Den enda historiska parallell i modern tid som jag kan komma på som kan vara något så när relevant är i så fall svenskar som anslöt till Waffen-SS under andra världskriget.

Han tycker att det borde vara lika självklart att ta ställning mot jihadism, som det är att ta ställning mot nazism. Men Göteborgs stad vill inte ta ställning till vilka krig invånarna åker till.

– Det där blir snurrigt. Inte minst med tanke på hur den svenska lagstiftningen ser ut, där det är svårt att få personer som ansluter sig till IS åtalade i Sverige. Eftersom man inte begår nåt brott om man ansluter sig till IS, säger Peder Hyllengren.

"Sent uppvaknande"

2015 har en grupp börjat arbeta mot våldsbejakande extremism i Göteborg. Men personer började resa till Syrien redan för tre år sedan.

– Det är ett sent uppvaknande, säger Hyllengren.

Aftonbladet har frågat Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för Social resursförvaltning i Göteborg, varför det tagit tre år att starta en arbetsgrupp mot våldsbejakande extremism. Hon har avböjt att svara innan programmet sänts.

Göteborgs kommunalråd Anneli Hulthén (S) har fått tillfälle att svara på kritiken mot kommunen, men hon har avböjt att kommentera innan programmet sänts.

ARTIKELN HANDLAR OM