Saudi avbrytar bombningar av Jemen i natt

NYHETER

Minst 944 människor har dött i striderna i Jemen sedan konflikten eskalerade i mars.

Nu säger Saudiarabien att bombningarna ska upphöra vid midnatt.

Huthirebeller tog tidigare i år kontroll över delar av Jemens huvudstad Sanaa och kuststaden Aden. Den 26 mars inledde Saudiarabien, som stöder Jemens regering, en offensiv mot rebellerna, skriver TT.

Minst 944 människor har dött och runt 3 500 skadats sedan konflikten eskalerade, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Under tisdagskvällen meddelade saudierna att operation ”Decisive Storm” som inneburit både markstrider och intensiva flygbombningar är över. Vid midnatt ska bombningarna upphöra, uppger AP.

General Ahmed Asiri, talesperson för den Saudi-ledda alliansen bakom bombningarna, uppgav vid en presskonferens på tisdagskvällen att de i ställer inleder en ny fas i konflikten – operation ”Restoring Hope”, ungefär ”Återställa hoppet”, enligt AP.

Under presskonferensen uppgav generalen att rebellerna inte länger utgör ett hot mot civilbefolkningen och att Saudis fokus nu kommer att ligga på att bygga upp Jemen. Han meddelade också att ytterligare luftangrepp mot Huthirebellerna inte är uteslutna, skriver AP.

USA, som stödjer den sunnimuslimska alliansen med bland annat lufttankning, sänder hangarfartyget USS Theodore Roosevelt och robotkryssaren USS Normandy till området. Deras uppgift, enligt Washington, blir att kontrollera att shiamuslimska Iran inte levererar krigsmateriel till Huthirebellerna – något som Teheran ihärdigt har förnekat, skriver TT.

FAKTA

Konflikten i Jemen

■ ■ Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

■ ■ Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Saleh avgick, och landet har sedan dess plågas av lokala revolter. Shiamuslimska Huthi-rebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, har under de senaste månaderna tagit kontroll över huvudstaden Sanaa.

Källa: TT