Väjde för rysk ubåt utanför Gotland

1 av 5
NYHETER

Fartyget Aranda beordrades av ryska örlogsfartyg att väja för en ubåt drygt sju mil öster om Gotland.

De svenska forskarna ombord ombads hålla sig borta – ”för sin egen säkerhets skull”.

– På internationellt vatten får alla vara, men jag tycker att alla borde uppträda med respekt för andra. Det tillhör god ton, säger statsminister Stefan Löfven om situationen.

Vet du mer om händelsen? Kontakta oss!

Händelsen inträffade tidigt i går morse. Forskningsfartyget Aranda befann sig då vid Gotlandsdjupet, drygt sju mil öster om Gotlands östligaste punkt, på internationellt vatten. Förutom den finländska besättningen var svenska forskare från SMHI ombord.

– Forskningsbesättningen var helt och hållet svensk den här gången, säger Pasi Laihonen direktör vid Finlands miljöcentral.

Bad dem väja

Forskningsuppdraget bestod i att ta vattenprover i ett område i Lettlands ekonomiska zon, där den djupast punkten i Östersjön ligger.

Innan de fick ner sin utrustning tog ryska örlogsfartyg kontakt med Aranda och bad dem väja för en rysk ubåt.

– De sa ”ändra kurs, ni får inte gå till punkten”. Vi beslöt oss för att inte bråka utan göra som de sa, säger Satu af Ursin, kapten på Aranda.

Forskningsledaren Lars Andersson såg ubåten på långt avstånd.

– Jag såg ett torn sticka upp i vattnet långt borta. Ryska militären ropade på radion, "det är farligt, flytta er", säger han.

Skepparen: "Jag är förbannad"

Aranda styrde om och in i Sveriges ekonomiska zon. Men efter en timme fick de nya direktiv från den ryska militären.

– De gav oss ordern "ni ska inte vara där, håll er borta för er egen säkerhet", säger Satu af Ursin.

Aranda hade redan sänkt ner sin utrustning i vattnet och valde att slutförda provtagningen. Då uppmanade en rysk kapten fartyget att undvika att åka österut eftersom det fanns två krigsfartyg och en ubåt där.

Besättningen och forskarna ska enligt Lars Andersson och Satu af Ursin inte ha upplevt situationen som hotfull.

– Jag är förbannad. Vi har alla tillstånd och allt. Nu blir resan förstörd. Den här forskningen går ut på att vi tar prover på samma ställe för att kunna följa upp. Det kunde vi inte göra nu, säger Satu af Ursin.

– De hindrade oss för att kunna fortsätta. Det var inte obehagligt men irriterande, säger Lars Andersson. 

Krigsfartyg 600 meter från Aranda

Ett svenskt militärplan dök upp för att övervaka läget, då befann sig Aranda omkring 600 meter från ett ryskt örlogsfartyg, enligt Finlands miljöcentral.

– Ett krigsfartyg körde fram till oss och passerade på bara 600 meters avstånd. På avstånd såg vi två ryska krigsfartyg och en ubåt och samtidigt kom ett svensk gripenplan och flög över oss på låg höjd så det var lite happening här, säger Satu af Ursin till Hufvudstadsbladet.

Försvarsmakten: En ren tillfällighet

Försvarsmakten bekräftar att man hade plan i området. Men enligt pressekreterare Jesper Tengroth hade det inget att göra med händelsen.

– Det var en ren tillfällighet. Vi var ute och flög och passerade området. Det sammanföll med den här händelsen, säger han.

Fartyget Aranda har flera gånger tidigare tvingats bort av rysk militär. I september var ett ryskt krigsfartyg 100 meter ifrån forskningsfartyget.

– Fartyget körde mycket nära. De ombord tyckte det var hotfullt och mycket otrevligt, sa Lea Kauppi, generaldirektör på Finlands miljöcentral till Aftonbladet då.

I samband med sin medverkan i SVT:s ”Partiledaren” på onsdagskvällen kommenterade statsminister Stefan Löfven hur han ser på den ryska militära närvaron i Östersjön.

– På internationellt vatten får alla vara, men däremot tycker jag att alla borde uppträda med respekt för andra. Det tillhör god ton, säger han.