Uppgifter: Migranter skickas tillbaka

1 av 2
NYHETER

I framtiden kommer den övervägande majoriteten av båtmigranterna att skickas tillbaka.

Bara 5 000 kommer att få stanna i Europa.

Det skriver The Guardian, som hänvisar till ett hemlighetsstämplat utkast som EU-ledarna ska godkänna vid dagens toppmöte.

Idag samlas EU-ländernas ledare i Bryssel för ett extrainsatt toppmöte med anledning av den akuta flyktingsituationen i Medelhavet.

Mötet utlystes efter att över 1 000 migranter drunknat på sin väg från Libyen till Europa förra veckan.

EU-ledarna väntas ta ställning till ett tiopunktsprogram med omedelbara åtgärder på migrationsområdet.

Flertalet ska skickas tillbaka av Frontex

Enligt The Guardian, som tagit del av ett hemlighetsstämplat utkast, väntas EU-ledarna bland annat besluta att den övervägande majoriteten av båtmigranterna ska skickas tillbaka i framtiden.

Enligt tidningen ska bara 5 000 migranter ingå i ett särskilt omflyttningsprogram. Resten väntas skickas tillbaka av EU:s gränsmyndighet Frontex.

Förra året tog Italien emot 150 000 båtmigranter. Hittills i år har 36 000 anlänt till Grekland, Malta och Italien.

Sverige vill bistå med flygplan och fartyg

På tiopunktsprogrammet finns även åtgärder för att stärka och utöka räddningsinsatserna Triton och Poseidon.

För att undvika fler dödsfall vill man även beslagta och förstöra de – ofta sjöodugliga – fartyg som används av människosmugglarna.

Statsminister Stefan Löfven meddelade igår att Sverige är redo att bistå insatserna med flygplan och fartyg från Kustbevakningen.

– Men det är också så att Frontex, som koordinerar insatserna, måste få ge uttryck för vad det är för insatser som behövs, så att inte länder skickar fel insatser. Vi förbereder för att kunna göra en insats, sa Stefan Löfven till Aftonbladet igår.

FAKTA

Migrantkrisen på Medelhavet

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömde i december att över 207 000 människor försökt göra resan över Medelhavet under fjolåret, vilket är nära tre gånger fler än den senaste toppnoteringen på 70 000 2011. Men årsjämförelser är opålitliga på grund av smugglingens hemliga natur. De flesta flyktingar tros komma från Syrien och Eritrea.

Rutten över Medelhavet har också kommit att bli den dödligaste i världen. Över 3 400 dödsfall rapporterades förra året. I februari i år omkom över 200 människor i en enskild katastrof.

Historiskt sett har motivationen för dem som söker sig över Medelhavet varit migration, men förra året ökade antalet asylsökande dramatiskt.

Källa: UNHCR (TT)