Lambertz till attack mot avlidne författaren

1 av 2 | Foto: Foto: Björn Lindahl
Göran Lambertz går till hård attack mot avlidne författaren Hannes Råstam.
NYHETER

Hannes Råstams avslöjanden ledde i slutändan till att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, friades från morden han dömts för.

I sin nya bok ”Quickologi” går nu den före detta justitiekanslern Göran Lambertz till attack mot den avlidne författaren, skriver DN.

”Han lurar läsaren på punkt efter punkt”, skriver Lambertz.

Som justitiekansler beslutade Göran Lambertz 2006 att det inte fanns skäl att på nytt granska Thomas Quicks morddomar. Lambertz ansåg att de var ”utomordentligt övertygande”.

Enligt DN, som har tagit del av innehållet i hans nya bok ”Quickologi”,hävdar han fortfarande att de ursprungliga morddomarna var korrekta.

Lambertz går dessutom till attack mot den avlidne författaren och journalisten Hannes Råstams avslöjanden, som i slutändan ledde till att Sture Bergwall i dag är en fri man. Enligt DN radar Lambertz upp 40 enligt honom felaktiga punkter i Råstams bok "Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare".

”Han lurar läsaren på punkt efter punkt”, skriver Lambertz som i dag är justitieråd i Högsta domstolen.

”Trodde det var ett practical joke”

Lambertz skriver vidare att han under en period trodde att Råstam ”utsatte svenskarna för ett slags practical joke” och att journalisten medvetet ska ha förvridit verklighetsbilden.

”Han visste att hans tid var utmätt, cancern växte i hans kropp. Kan han ha tänkt att ’nu ska jag dra på så mycket jag kan, så får vi ser hur långt det bär, hur mycket mitt kära Sverige klarar av att hantera’? Jag trodde nästan det ett tag. Men jag gör det inte längre”, skriver Lambertz enligt DN.

”Jag vill trots allt inte helt utesluta att boken innehåller en blinkning från Hannes Råstam till det Sverige som han var på väg att lämna.”

”Redan bemött Lambertz synpunkter”

Jenny Küttim, prisbelönad researcher som länge arbetade med Hannes Råstam, avfärdar Lambertz kritik.

– Vi har redan bemött Lambertz olika synpunkter i flera omgångar och det är inte bara vi som avfärdat dem. Hela resningsprocessen har gått igenom saken och i dag är Sture Bergwall friad och utskriven, säger hon till DN.