Antiterrorattack dödade gisslan i Pakistan

1 av 6
NYHETER

Amerikanen och italienaren utförde hjälparbete när de togs gisslan av al-Qaida.

Nu uppges de ha dödats i en drönarattack.

USA:s president Barack Obama tar på sig fullt ansvar för operationen.

Vita huset bekräftar händelsen som inträffade i gränsområdet mellan Pakistan och Afghanistan i januari i år.

"Det är med stor sorg som vi nyligen har dragit slutsatsen att en amerikansk antiterroraktion i januari dödade två oskyldiga som hölls som gisslan av al-Qaida", skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

De som dödades i räden uppges vara två hjälparbetare: amerikanen Warren Weinstein, 72, och italienaren Giovanni Lo Porto, 39. Enligt källor till nyhetsbyrån AP utfördes attacken mot al-Qaida med drönare. 

Warren Weinstein togs som gisslan 2011 och Giovanni Lo Porto 2012.

Medlemmar i al-Qaida

I pressmeddelandet från Obamas regering framgår det även att två andra amerikanska medborgare nyligen dödats i samma region i samband med USA:s militära antiterroraktioner. Ahmed Farouq, som var en al-Qaida-ledare, tros ha dödats i samband med att gisslan dödades i januari.

Adam Gadahn, som även han var en framstående medlem i al-Qaida, dödades i en annan militär operation i januari. Vita huset skriver vidare att även om Farouq och Gadahn var al-Qaidamedlemmar var de inte måltavlor: ”Vi hade ingen information som visade på att de skulle vara på platserna för dessa militära operationer”.

Obama beklagar djupt

President Barack Obama beklagar djupt att de två hjälparbetarna dödades och tar fullt ansvar för operationen, står det vidare i Vita husets pressmeddelande.

I ett kort framträdande säger Obama:

– USA ska dra lärdomar av insatsen.