40 svenskar döda i strider för IS

NYHETER

Uppåt 40 svenskar har dött i strider för IS, enligt Säpo. Antalet är exceptionellt högt, menar terrorforskaren Peder Hyllengren.

Säpo höjer siffran för hur många svenskar som har dött i strider för IS. Enligt Lari Nyroos, Säpos chefsanalytiker för kontraterror, har uppåt 40 svenska medborgare omkommit i strider i Syrien och Irak.

Tidigare uppskattade Säpo att det rörde sig om 30-35 svenskar. De nya siffrorna, 35-40, slogs fast den här veckan.

– Det här betyder inte att de här personerna dött i närtid, utan mer att man har fått uppgifterna bekräftade i närtid. Det är svårt, ibland omöjligt, att få bekräftade siffror, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.

Det totala antalet svenskar som strider för IS beräknas vara uppåt 300.

Anslutningen till IS är exceptionell, enligt Peder Hyllengren, forskare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier på Försvarshögskolan.

– Tidigare har folk rest till al-Shabaab, Jemen, Pakistan, Afghanistan och Irak, men antalet som reser och antalet som stupar nu är extraordinära, något vi inte sett i någon konflikt. Här ansluter man sig till en kraft som faktiskt har en chans att lyckas. Att få vara med i det starka laget är en lockelse, säger Peder Hyllengren.

TT