Lång väntan för apotekare från Syrien

NYHETER

Stor apotekarbrist väntas på grund av pensionsavångar.

Många apotekare kommer samtidigt till Sverige från Syrien.

Men de måste vänta lång tid på sin legitimation.

Inom fem år kommer var fjärde farmaceut gå i pension och det kan uppstå brist på apotekare, räknar Svensk Apoteksförening med.

Bristen skulle kunna till viss del kunna avhjälpas av de många apotekare som kommer hit från det krigsdrabbade Syrien. Apotekare är en av de yrkesgrupper med universitetsutbildning som ökat mest bland de nyanlända mellan åren 2013 och 2014, rapporterar Ekot.

Men för de nyanlända apotekarna krävs att Socialstyrelsen prövar deras examen och genomgår en process för att få ut sina legitimationer och senare kunna jobba som apotekare.

Socialstyrelsen är i nuläget överbelastade med ansökningar för yrken som kräver legitimation.

– Om vi inte får ökade resurser så kommer handläggningstiden att fortsatt vara så här lång för det första beslutet. Sannolikheten är ju att handläggningstiden kommer öka snarare än att minska, säger Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen. 

En av de apotekare som kommit till Sverige från Syrien, Ahmed Al ali, berättar för Ekot att han nu praktiserar på Kronans Apotek i Sävsjö och där får utföra enklare arbetsuppgifter. I Syrien drev han ett eget apotek efter en femårig universitetsutbildning.

– Men praktik bra.