Drottning Silvia: 'Är besvärligt på alla sätt'

Bryter tystnaden om olyckan

Foto: Stefan jerrevång
Drottning Silvia med armen i mitella.
NYHETER

Drottning Silvia tvingades till akut operation efter skidolyckan i Schweiz.

Över en månad senare bär hon fortfarande armen i mitella.

– Det är besvärligt på alla sätt. Allt tar mycket längre tid, säger drottningen till Aftonbladet.

Drottning Silvia gjorde i dag ett av sina första offentliga framträdanden efter olyckan i schweiziska Klosters förra månaden. Drottningen fick då tre sprickor i axeln och tvingades till akut operation på ett sjukhus i Davos efter att ha trillat illa när hon åkte skidor med kungafamiljen.

Över en månad senare bär hon fortfarande armen i mitella. Hon säger dock att hon mår bra.

– Det går bra. Läkarna är nöjda. Nu måste jag bara göra det tråkiga, arbeta med armen, gymnastik och så. Men det går åt rätt håll, säger drottningen till Aftonbladet.

Hur har tiden efter olyckan varit?

– Lite tråkig. Det är besvärligt på alla sätt. Allt tar mycket längre tid. Men det går över. Jag är inte riktigt sjukskriven.

”Roligt att se utvecklingen”

Drottningen var på gott humör när Aftonbladet träffade henne på hotell Hilton i Stockholm i samband med Silviahemmets årliga inspirationsdag. Hon var själv med och grundade Silviahemmet, som arbetar för att utveckla vården av dementa, redan 1996.

– Det känns fint att vara här. Det har varit väldigt roligt att se utvecklingen under de här åren. Forskning är fantastiskt, säger drottningen.

Och den närmaste tiden har drottning Silvia ännu mer att se fram emot. Den 13 juni gifter sig prins Carl Philip med sin Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i Stockholm.

”Barnet bestämmer”

– Ja, det blir härligt. Vi är väldigt glada inom familjen. Sofia är en söt person med ett stort hjärta. Det kommer nog att gå bra.

Och så väntar prinsessan Madeleine barn i slutet av juni.

– Ja, men det vet man aldrig, eller hur?

Det kanske finns en risk att födseln kolliderar med bröllopet ...

– Ja, man vet ju inte vad barnet vill. Det är barnet som bestämmer. Vi får se.

Hur ser drottningen på att bli mormor en tredje gång?

– Vänta bara, det är så roligt. Det är underbart. Estelle är ju tre och Leonore ett. Det är så roligt att se dem umgås med varandra och hur bra de tycker om varandra. Den lilla damen springer runt och är mycket aktiv. Och Estelle är väldigt charmant, ett litet charmtroll.