Svenska poliserna tackades av polischef

Nu vill många att NYPD drar lärdom av deras ingripande

1 av 11 | Foto: Nypdnew
De svenska succépoliserna med bland andra New Yorks polischef William J Bratton.
NYHETER

Nu hyllas de av stadens polis.

De fyra svenskarna fick träffa stadens polischef, gå på ceremoni och visades runt i staden.

Det var i onsdags som de svenska poliserna Erik Näslund, Samuel Kvarzell, Markus Åsberg and Eric Jansberger var på väg för att se musikalen Les Misérables på Broadway i New York.

De satt på tunnelbanan när den plötsligt stannade och tågpersonalen ropade efter efter polishjälp i högtalarna.

– Det var ingen som svarade. Tåget stod still och de ropade flera gånger. Vi kände att vi var tvungen att gå och se vad som pågick, sa Markus Åsberg, i går till Aftonbladet.

I en vagn såg de hur två personer bråkade, så de gick emellan och höll nere den som de sett slagit den andre mannen. Till slut kom New Yorks tunnelbanepolis och tog över situationen.

Fick träffa polischef

Händelsen filmades och Erik, Samuel, Markus och Eric har hyllats som hjältar i amerikanska medier. Något de själva inte velat kännas vid.

– Nej, vi är inga hjältar utan endast turister som försöker ha en bra stund här. Planeringen var att vi skulle åka på musikal och ha en trevlig kväll. Men sen fick man ändra lite i schemat, sa Markus Åsberg, tidigare till Aftonbladet.

Men New York låter inte svenskarna slippa sitt nyvunna kändisskap. I går, torsdag, fick de fyra träffa chefen för New York-polisen William J Bratton samt representanter för tunnelbanepolisen, skriver NYPD News.

De fyra poliserna visades också runt i New York och fick stiga ombord på en av polismyndighetens båtar. Bratton har själv publicerat bilder från rundvisningen.

Under fredagen hyllades de under New York-polisens befordranceremoni vid myndighetens högkvarter, enligt NYPD News på Twitter.

'Ge oss svenska poliser'

Erik, Samuel, Markus och Erics insats har också fått många att återigen ifrågasätta den amerikanska polisen. Den senaste tiden har landet skakats av flera polisingripanden där obeväpnade personer skjutits till döds, misshandlats och kvävts.

Buzzfeed News rapporterar att många amerikaner tycker att de svenska poliserna visade hur det ska gå till: Att man kan koppla grepp på misstänka och samtidigt se till att, och fråga om, de mår bra.

”#Swedishcops visar New York-polisen hur man inte dödar människor, till exempel genom att behandla människor med respekt”, skriver en Twitter-användare om händelsen.

Andra menar att man borde hyra in de svenska poliserna och i artikelkommentarerna tycker andra att man helt ska byta ut den amerikanska polisstyrkan mot en svensk.