Angelina Jolie talade i FN – blev hånad: ”Är vacker”

1 av 2
NYHETER

Flyktingorganet UNHCR:s särskilda sändebud Angelina Jolie riktar hård kritik mot FN:s säkerhetsråd för det fortsatt pågående kriget i Syrien.

Hon kräver att rådet nu enas för att lösa krisen.

Syriens ambassadör valde att tänka på annat.

– Hon är vacker, kommenterade han hennes närvaro.

I över fyra år har inbördeskriget i Syrien rasat. Enligt Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har 220 000 människor, varav 67 000 civila, har dödats. Av dem 11 000 barn och 7 000 kvinnor. Ur kaoset har terrororganisationen Islamiska staten vunnit mark i både Syrien och Irak.

Under fredagen talade flyktingorganet UNHCR:s särskilda sändebud Angelina Jolie, som också är skådespelare, inför Förenta Nationernas säkerhetsråd. Hon riktade skarp kritik mot rådet.

– FN:s uppdrag är att motverka och avsluta konflikter, att föra länder samman, att hitta diplomatiska lösningar och att rädda liv. Det har vi misslyckats med i Syrien, sa Jolie under mötet, enligt AFP.

Jolie efterlyser en handlingsplan för att lösa krisen och hjälpa de miljontals syrier som flytt till framför allt grannländerna. Hon krävde under mötet att rådet kommer överens om hur man ska gå vidare.

– Om vi inte kan avsluta konflikten, har vi en ofrånkomlig moralisk plikt att hjälpa flyktingarna och ge lagliga vägar till säkerhet.

”Extremt desperata människor”

Flera FN-resolutioner om krisen i Syrien har stoppats i säkerhetsrådet efter att Ryssland och Kina lagt veto-röster mot dem, rapporterar The Guardian.

Angelina Jolie berättade att hon besökt flyktingar i regionen vid elva tillfällen och uppmanade säkerhetsrådets medlemmar att göra detsamma för att förstå vidden av katastrofen.

Förutom krisen i Syrien så pratade Jolie också om den förvärrade situationen med båtflyktingar på Medelhavet. Den senaste tiden har flera haverier inträffat och jämfört med inledningen av 2014 har i år långt fler omkommit.

– Det är fruktansvärt att se tusentals flyktingar drunkna på tröskeln till världens rikaste kontinent. Endast extremt desperata människor riskerar sina barns liv på det här sättet, sa Jolie.

Kommenterade hennes utseende

USA:s FN-ambassadör Samantha Power menade under fredagens sammanträde att de existerande FN-resolutionerna görs till åtlöje av regimen i Syrien.

Rådet beslutade också att utfärda ett uttalande i vilket man slår larm och kallar situationen i Syrien ”den första humanitära nödsituationen i världen i dag”.

Innan mötet kommenterade Syriens FN-ambassadör Bashar Ja'afari Angelina Jolies kommande tal:

– Hon är vacker.