Amerikansk Googlechef död i Everestlavin

1 av 45
NYHETER

Den kraftiga jordbävningen i Nepal har utlöst flera laviner på världens högsta berg Mount Everest.

Minst 18 människor uppges ha omkommit i snöskreden – bland andra amerikanen Dan Fredinburg som hade en chefstjänst på Google.

”Han var och är allt för oss”, skriver hans lillasyster i ett meddelande på Instagram.

Dan Fredinburg, dog i en lavin på Mount Everest.

Jordbävningens epicentrum låg runt åtta mil från Nepals huvudstad Katmandu, men skador och dödsfall rapporteras från såväl grannländerna Indien, Bangladesh och Kina som från Mount Everest där laviner krävde flera människoliv.

Delar av ett basläger där hundratals klättrare samlats begravdes delvis i snö och enligt nyhetsbyrån Reuters har minst 18 människor dött.

Det brittiska företaget Jagged Globe, som har anordnat expeditioner i området i 20 år, skriver på sin hemsida att den amerikanske medborgaren Dan Fredinburg är en av de döda.

Fredinburg, som hade titeln head of privacy på Googles utvecklingslabb Google X, har den senaste tiden lagt ut uppdateringar från sin Nepalresa i sociala medier. I sin presentation på Twitter kallar han sig ”äventyrare, uppfinnare och energisk ingenjör”.

”Våra tankar och böner går till Dans familj och vänner”, skriver Jagged Globe på sin hemsida.

I ett meddelande på Dan Fredinburgs Instagram skriver hans lillasyster att han dog av en huvudskada.

”Han var och är allt för oss.”

Ex-flickvännen, Hollywood-skådisen Sophia Bush, skriver även hon på Instagram om Dans plötsliga bortgång.

”Han var en av mina favoritmänniskor på Jorden. Han var en av mitt livs stora kärlekar. Han var en av mina sannaste vänner [...] Snälla kom ihåg att varje person som nu är borta var någons Dan”.

”Marken började skaka när vi drack te”

I området befinner sig även den svenske bergsbestigaren Robin Trygg, 28, från Nacka. Han är i ett basläger på 5 600 meters höjd på berget Cho Oyu, världens sjätte högsta. Därefter var planen att klättra uppför Mount Everest.

– Vi satt i tältet och drack te när marken under oss plötsligt började skaka. Över tältet är det en massa ispelare och dem hade vi studerat innan och bedömt att det inte var någon fara för att de skulle rasa. Men så fort det här stora skalvet kom blev vi rädda att vi skulle få det här på oss så vi sprang ut ur tältet så fort vi kunde.

När Aftonbladet talar med Robin Trygg sent på eftermiddagen svensk tid säger han att han är omskakad men att han mår bra efter omständigheterna.

– Vi förstod rätt snart att det var ett stort skalv eftersom det skakade så himla mycket. Men det var först när rapporter om dödssiffror började komma in som vi verkligen förstod hur fruktansvärt det här var.

Han säger att det är oklart vad som kommer att hända med expeditionen nu.

– Jag har lagt allt jag äger och har på den här expeditionen, både i tid och pengar, men allt sådant kommer i andra hand just nu. Allt måste sjunka in innan vi tar ett beslut.

Norrmannen Teodor Glomnes Johansen befinner sig i baslägret vid Mount Everest och förbereder sig för att bestiga berget.

– Vi satt i tältet och åt när vi kände hur marken började skaka våldsamt. När vi sprang ut möttes vi av en enorm vit vägg av snö, säger han till norska tidningen Nordre Aker Budstikke.

"Vi var på gränsen till panik"

Enligt Teodor Glomnes Johansen är hela base camp täckt av snö efter lavinerna.

– Det var bara att slänga sig in i tältet och inta försvarsställning. Det var en extremt obehaglig upplevelse och man kände att det var starka krafter. Vi var på gränsen till panik, säger han.

Till Nordre Akker Budstikke säger Johansen att alla i teamet mår bra, men att man nu förbereder sig för eventuella efterskalv.

– Vi har varit i kontakt med några i camp 2 och de är välbehållna. Hur det ser ut i camp 1 vet jag inte, säger han.