Nya skalv och laviner i Nepal

1 av 45
NYHETER

En ny jordbävning skakar Nepal.

Det kraftiga efterskalvet äger rum mitt under Aftonbladets intervju med Joakim Hultman, 40, som befinner sig i Katmandu.

– Nu kommer det igen. Sit down! Sit down!, skriker han.

Enligt de senaste siffrorna har 3 218 personer omkommit.

Foto: PRIVAT
Joakim Hultman, 40, hamnade mitt i jordbävningskaoset i Katmandu.

Vid 9-tiden på söndagsmorgonen, svensk tid, inträffade det hittills värsta efterskalvet till gårdagens kraftiga jordbävning i Nepal.

Skalvet, som kändes ända ner till Indiens huvudstad New Dehli, uppmätte 6,7 på Richterskalan, uppger USA:s geologiska institut. Det är ännu oklart om ytterligare människor har dött eller kommit till skada.

Svenske tatueraren Joakim Hultman, 40, befinner sig i Katmandu och talade med Aftonbladets Cecilia Benedelle när efterskalvet skakade huvudstaden.

– Nu kommer det igen. Sit down! Sit down!, skriker han till människorna runt omkring honom.

Han fortsätter:

– Det skakar som fan. Folk kommer springande överallt och skriker. Det är ren panik, precis allt rör sig. Folk har panik och sitter och gråter.

Var i chock efter gårdagens skalv

Joakim Hultman, är hemmahörande i Falun och befann sig på en tatueringsmässa i Katmandu när gårdagens jordbävning, den värsta i landet på 80 år, utbröt.

– Det brakade lös. Hela huset blev som ett korthus och folk sprang ut. Jag börjar nästa grina när jag pratar om det. Alla i vårt sällskap är väldigt chockade, sa han när Aftonbladet talade med honom tidigare i natt.

Gräver fram människor med bara händerna

Siffran på antalet döda stiger hela tiden och vid 04-tiden på måndagsmorgonen var den uppe i 3 218 omkomna efter lördagens skalv, som mätte 7,8 på Richterskalan, enligt nyhetsbyrån AFP.

I huvudstaden Katmandu, där åtminstone 700 människor konstaterats döda, fortsätter arbetet – i vissa fall med bara händerna – att försöka gräva fram människor som fastnat under raserade hus.

I mer avlägsna byar och städer hade räddningsarbetet fortfarande inte kommit igång på söndagsförmiddagen, rapporterar Reuters.

Nepals informationsminister Minendra Rijal säger till BBC att dödssiffran kan komma att stiga till 4 500 under det kommande dygnet.

På söndagen meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att man kommer att skicka ett plan till Nepal för att bistå i räddningsarbetet.

Räddningslaget kommer att omfatta 60 personer, tolv hundar och matriel, uppger biträdande enhetschef Christian Di Schiena för TT.

På söndagsförmiddagen hade UD inte fått in några uppgifter om döda eller skadade svenskar.