UD har inte kontakt med alla svenskar ännu

1 av 46
NYHETER

Enligt UD befinner sig ett 150-tal svenskar i Nepal för tillfället.

– Kontakt har upprättats med de allra flesta av svenskarna men vi, liksom de anhöriga, fortsätter försöka komma i kontakt med de som ännu inte hörts av, säger presskommunikatör Gabriel Wernstedt vid UD:s presstjänst.

Hur många som man ännu inte fått tag i kan han inte säga.

På grund av extremt dålig telekommunikation i jordbävningsdrabbade Nepal har det varit problem att komma i kontakt med personer som befinner sig i landet. Detta har bland annat försvårat informationsarbetet för officiella myndigheter.

Svenska UD meddelar att man försöker få kontakt med alla svenskar som befinner sig i Nepal.

– Vi känner till att 150-talet svenskar befinner sig i Nepal. Den informationen har vi fått genom direktkontakt med resenärer samt i kontakt med anhöriga och ambassadens tidigare uppgifter om svenskar i Nepal, säger Gabriel Wernstedt, presskommunikatör.

Har inte kontakt med alla

Han säger att man har kommit i kontakt med de flesta, men ännu inte alla.

– Vi, liksom de anhöriga, fortsätter försöka komma i kontakt med de som ännu inte hörts av.

Han kan inte säga att de formellt saknas.

– Telefonförbindelserna är bristfälliga, säger han och uppmanar samtidigt de som befinner sig i landet eller anhöriga att kontakta dem.

Hur många personer man ännu inte har nått kan Gabriel Wernstedt inte säga.

– Vi kan inte ange det exakta antalet eftersom det ändras löpande. Det kan ju tillkomma folk som hör av sig eller anhöriga som gör det.

Avråder från resor

I nuläget har man inga uppgifter om att någon svensk skulle ha skadats till följd av jordbävningen, men meddelar att man inte anser att platsen är säker.

– Med anledning av läget avråder vi tills vidare ickenödvändiga resor till landet, säger han.

Svenska ambassaden i New Delhi ska skicka personal till honorärkonsulatet i Katmandu för att bistå på platsen. Exakt när det sker är oklart, säger Gabriel Wernstedt.

Den totala dödssiffran hade under söndagskvällen stigit till över 2 500.