Kräftor och fiskar är de nya rymdfararna

Foto: ALF LINDBERGH
Fiskarna som skickades till rymden är cirka fem millimeter långa ciklider.
NYHETER

Pyttesmå kräftor och fiskar är de nya astronauterna.

I dag sköts de upp från Esrange i Kiruna.

– Allt har gått bra, de är tillbaka på jorden, säger Mikael Töyrä, projektledare vid svenska rymdbolaget i Kiruna.

Kräftorna är runt 5 millimeter stora, de afrikanska cikliderna något större.

Och tidigt i dag lämnade de tillfälligt jordelivet.

– Vi sköt fem i sju i morse. Då flög raketen och landade sen med fallskärm, vi hämtade den med helikopter, och så de var tillbaka 08.35, säger Mikael Töyrä, projektledare vid svenska rymdbolaget i Kiruna.

Experimentet anses lyckat. Och nu återstår det för forskarna att analysera data från djurens tripp i tyngdlöshet. Bland annat har en kamera dokumenterat fiskarna under hela färden.

Studera balanssinnet

Den tyska forskargruppen som sköt upp raketen har genomfört en rad experiment i Kiruna sedan 1977. Anledningen till experimentet är att studera hur deras balanssinne, som liknar vårt, påverkas av tyngdlösheten. Resultaten från djuren kan sedan användas vid en kommande Marsresa.

Sedan rymdraketbasen byggdes har ett flertal levande varelser skjutits upp från Kiruna.

– Vi har skickat upp lite av varje. Vi har haft sjöborrar och grodägg som befruktats i tyngdlöst tillstånd. Men det är inte ofta vi skickar upp sådant här, säger Mikael Työrä.

FAKTA

Andra djur som varit i rymden

Fruktflugor: En behållare med fruktflugor fick följa med en amerikansk V2-raket 1947. Raketen for 17 mil upp i luften och efter en lyckad landning kunde det konstateras att fruktflugorna hade klarat resan utan några till synes större besvär.

Albert II: Rhesusapan skickades upp 1949 av USA med en V-2-raket. Men han dog under tillbakaresan på grund av en fallerande fallskärm.

Lajka: Den sovjetiska hunden sköts upp 3 november 1957 med sputnik 2. Farkosten var inte byggd för att hålla Laika levande, utan hon dog av överhettning. Sonden lämnade sin omloppsbana runt jorden 1 april 1958, men brann upp när den återinträdde i atmosfären.

Ham: 1961 sköts den första chimpansen upp i rymden av USA. Inför rymdresan hade Ham lärt sig att dra i en spak varje gång en lampa blinkade. Efter 16 minuters rymdfärd landade kapseln i vattnet. Ham verkade då ha tagit hela rymdgrejen med ro.

Pishgam: Apan, vars namn betyder pionjär på persiska, skickades upp i rymden av Iran 2013. Iranska myndigheter meddelade sedan omvärlden att resan till rymden gick bra och publicerade en rad bilder på apan. Men bilderna som sades vara före och efter rymdresan visade sig vara två olika apor. Varpå ett flertal frågor väcktes kring rymdprojektets påstådda framgång. Iran menade att det hela rörde sig om ett fel, apan på ”före-bilden” hade dött i ett misslyckat rymdförsök som genomfördes ett par år tidigare.

Källa: NASA, Wikipedia, ne.se, Allt om vetenskap, Al-jazeera, AP