Brittisk tonårstjej twittrar inifrån IS

1 av 5 | Foto: Metropolitan police
Kadiza, Shamima och Amira.
NYHETER

De brittiska tonårsflickorna försvann spårlöst i februari och tros ha rest till Syrien för att ansluta sig till IS.

Nu har en av dem gett sig till känna på Twitter.

Amira, 15, Shamima, 15 och Kadiza, 16, sa till sina föräldrar att de skulle ut och lämnade sina hem i östra London en morgon i februari.

Sedan försvann de.

Ska ha tagit sig till Syrien

Övervakningsfilmer visar hur de tog sig till flygplatsen Gatwick och brittisk media har senare rapporterat om att flickorna reste för att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten, IS.

En säkerhetskälla i Turkiet har bland annat sagt till tidningen The Telegraph att tonåringarna ska ha eskorterats från Istanbul till Syrien av en IS-medlem.

De är internationellt efterlysta av Interpol och deras familjer har i media vädjat till flickorna att komma hem.

Först nu har en av dem visat livstecken.

”Vill halshugga”

Enligt brittiska tidningen The Times har 15-åriga Amina publicerat en bild på mat på sitt Twitterkonto under april. Den visar bland annat friterad kyckling och strips och 15-åringen ska ha skrivit bildtexten ”dawla takeaway”. Dawla är, enligt tidningen, en term som ofta används för att beskriva IS-kontrollerade områden.

The Sunday Times rapporterar att hon åt tillsammans med en 16-årig tjej som kallar sig själv Um Ayoub, som i sin tur tidigare i år skrivit: ”Vill halshugga några kafirer (icke-muslimer) nu”, i sociala medier.

The Times skriver att Amiras Twitterkonto tidigare var privat, vilket innebär att bara de hon godkänt kan se vad hon publicerar, men att det nu är öppet så att vem som helst kan se det hon twittrar.

Sofia Roström Andersson